Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 21 maja 2012

Brownie z suchego chleba


 Przepis podpatrzony na blogu Lekko i Zdrowo, od siebie tylko tyle, że dałam 2 łyżeczki więcej kakao.  Jak dla mnie brownie powinno być czarne jak diabeł :)

Przepis i wykonanie cytuję za autorką
Składniki  na tortownicę ø 20 cm:
  • 250g czerstwego chleba
  • szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie jeszcze 2)
  • łyżeczka esencji waniliowej

”Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem, aby cały chleb nasiąknął. Dla pewności można zmiksować blenderem. W oddzielnej misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać papkę chlebową, wciąż miksując. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.”

Dobre to i tanie :)

niedziela, 20 maja 2012

Moje pierwsze zamówienie - Komunijny tort z owocami

Tort o wadze 2,3 kg, przełożony dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.

To pierwszy tort, który zrobiłam na zamówienie z ogłoszenia. Nie ukrywam - bardzo mnie to podbudowało i zmotywowało do dalszych działań :) Czekam na następne!




czwartek, 17 maja 2012

Ciasteczkowe cuda wianki w kolorach tęczy


 Wspólnie z Synkiem upiekliśmy kolorowe ciacha. Celem tego przedsięwzięcia było nie tyle zrobienie czegoś pysznego do jedzenia, a raczej ćwiczenie rączek poprzez lepienie. Ciastka jak najbardziej nadają się do jedzenia, można też obdarować nimi bliskie osoby co właśnie mój Synek uczynił :)

Ciastka są zrobione ze zwykłego kruchego ciasta z dodatkiem barwników spożywczych.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
 oraz: kakao i barwniki spożywcze

Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, olejek waniliowy i proszek do pieczenia umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy do uzyskania kruszonki (lepiej łączy się z barwnikami niż ciasto), którą dzielimy na tyle części ile mamy barwników. Do każdej dodajemy barwnik i zagniatamy kulę ciasta.Schładzamy w lodówce około 30-40 minut i hulaj dusza lepimy co chcemy :)

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

środa, 16 maja 2012

Coleslaw z młodej kapusty po mojemu


Zazwyczaj do tej surówki dodaje się mleko, białą cebulę, a kapusta wcale nie jest taka młoda. Co nieco powyrzucałam na rzecz czego innego. Efekt końcowy nie ustępuje typowemu Coleslawowi, można rzec, że nawet przewyższa, chociażby kolorystyką :)

Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
Kapustę dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zasypujemy sporą szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy co najmniej na godzinę.
Dodajemy startą marchew i drobno pokrojoną cebulę, jogurt, majonez, ocet, szczyptę pieprzu i cukier. Dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy wg potrzeb :)

sobota, 12 maja 2012

Tort Zygzak - odsłona druga

Ponownie Zygzak. W odróżnieniu od marcepanowego poprzednika, ten udekorowałam kremem do tortów z dodatkiem barwników spożywczych. Do zrobienia tortu wykorzystałam ten biszkopt. Nasączyłam go słabą herbatą z cukrem i sokiem z brzoskwiń z puszki. Przełożyłam bitą śmietaną przyrządzoną tak jak tu, którą podzieliłam na dwie części: do jednej dodałam pokrojone w kostkę brzoskwinie, do drugiej dżem wiśniowy.  

 Zygzak przed udekorowaniem...
... i po :)




Składniki na placek biszkoptowy:
  • 7 dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody do namoczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
oraz:
  • brzoskwinie z puszki
  • dżem wiśniowy

Składniki na poncz:
  • ½ szklanki słabej herbaty z cukrem
  • ½ szklanki soku z brzoskwiń

Składniki na wykończenie tortu:
  • 1 opakowanie waniliowego kremu do tortów
  • 300 ml zimnego mleka
  • 80 g miękkiej margaryny
  • barwniki spożywcze


wtorek, 8 maja 2012

Jogosernik z krówką


Nie ukrywam, że marzyłam o takim. Co rusz przeglądam przepisy blogerek o sernikach pokrytych różnymi pysznymi cudami. I  oto mam własny:) Część twarogu zastąpiłam jogurtem naturalnym,  bo  zawsze to trochę mniej kalorii. Za to nadrabia domowa masa krówkowa :) Składniki na tortownicę ø 21cm.

Składniki  na spód:
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki stopionej, przestudzonej margaryny

Składniki na masę serowo – jogurtową
  • 450 g tłustego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • mała szczypta soli
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stopionej, przestudzonej margaryny
  • 2 budynie waniliowe w proszku

Składniki na krówkową polewę
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ¼ kostki margaryny
  • płatki czekoladowe lub tarta czekolada do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę nacieramy margaryną i posypujemy bułką tartą.

Spód:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i sodą, a następnie margarynę. Mieszamy dokładnie, ale krótko. Zapiekamy przez około 15 minut (można sprawdzić patyczkiem).

Masa serowo – jogurtowa:
Twaróg dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aby pozbyć się grudek. Cały czas miksując wlewamy po jednym żółtku. Dodajemy jogurt i budynie oraz stopioną margarynę i miksujemy jeszcze chwilę. W drugiej misce ubijamy schłodzone białka dodając pod koniec odrobinkę soli. Delikatnie mieszamy ubite białka z masą serową i wylewamy na upieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika. Po około 20 minutach tortownicę nakrywamy arkuszem folii aluminiowej aby wierzch się nie spiekł i nie wysechł. W ten sposób pieczemy jeszcze przez 50 – 60 minut. Po kilku minutach po wyjęciu delikatnie obkrawamy sernik w formie.

Masa krówkowa:
W dużym garnku (3l) umieszczamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu, ale nie za dużym, aby nie przypalić. Masa lekko zbrązowieje i zgęstnieje jak przy domowych krówkach. Można to zrobić krótko przed końcem pieczenia, tak, żeby polać gorący jeszcze sernik.
Gęstniejącą masę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.


Całość zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kroimy ostrym, ząbkowanym nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

sobota, 5 maja 2012

Jak nie popsuć biszkoptu

Biszkopt – sprawa niby oczywista, warto jednak poświęcić nań osobny post. Oto garść ciekawostek, które mogą się przydać. Prezentowany tutaj biszkopt znakomicie nadaje się do tortów i ciast nasączanych. 


Składniki na dużą blachę:
  • 7 dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łatwo go zrobić ale i łatwo popsuć zapominając o kilku prostych wskazówkach. Oto i one:
    1.    Zanim przystąpimy do ubijania masy przygotujmy sobie blachę i nagrzejmy piekarnik. Blachę można wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    2.    Mąkę do ciasta biszkoptowego zawsze należy przesiać przed dodaniem do masy jajecznej. Zapobiega to powstawaniu grudek w cieście. Dodatek przesianej mąki nie „obciąża” tak bardzo masy jajecznej, co ma wpływ na puszystość wypieku. Jeżeli oprócz mąki pszennej używamy także mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia czy kakao – wszystkie te składniki prze przesianiem należy wymieszać z mąką pszenną. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie dodatków w cieście. 

    3   Masę jajeczną do ciasta biszkoptowego  można przygotować na dwa sposoby:
  •  Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na pianę, a następnie stopniowo ciągle miksując wsypujemy powoli cukier, po czym wlewamy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Metoda ta zapobiega tzw. przebiciu masy jajecznej polegającego na opadaniu masy i utracie puszystości (lejące ciasto). 
  •  Ucieramy całe jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy – masa powinna potroić pierwotną objętość. Ucieranie nie może trwać zbyt długo, bo masa opadnie, zrobi się rzadka i upiecze nam się z tego cienki, zbity placek. Osobiście preferuję ten sposób, bo to zawsze trochę mniej do zmywania :) 
   4.       Dodatek mąki do ubitej masy powinien odbywać się małymi porcjami przy jednoczesnym mieszaniu na najniższych obrotach. Mieszanie masy z mąką nie powinno trwać dłużej niż 15 - 20 sekund, aby ciasto nie opadło. Musimy pamiętać o dokładnym wymieszaniu mąki na dnie miski, aby nie powstały gęste kluski albo grudki. 
 
5.   Ciasto biszkoptowe należy upiec niezwłocznie po ubiciu aby zapobiec opadaniu masy. Zawartość miski przelewamy do przygotowanej blachy i delikatnie wyrównujemy powierzchnię łyżką lub łopatką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 – 30 minut (na złoty kolor) do suchego patyczka. Starajmy się nie zaglądać do piekarnika aby ciasto nie opadło. 

6.        Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 10 – 15 minut, następnie obkrawamy biszkopt wkoło i wyjmujemy na ściereczkę lub papierowy ręcznik spodem do góry aby ostygł i odparował. Gdy nieco przestygnie odwracamy wierzchem do góry.

7.       Ciasto biszkoptowe kroimy gdy jest już zupełnie ostudzone. Ja zwykle piekę biszkopt na tort dzień wcześniej wieczorem i kroję dopiero następnego dnia. Udanych wypieków :)


fb