Biszkopt – sprawa niby oczywista, warto jednak poświęcić nań
osobny post. Oto garść ciekawostek, które mogą się przydać. Prezentowany tutaj biszkopt znakomicie nadaje się do tortów i
ciast nasączanych.
Składniki na dużą blachę:
- 7 dużych jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łatwo go zrobić ale i łatwo popsuć zapominając o kilku
prostych wskazówkach. Oto i one:
1.
Zanim przystąpimy do ubijania masy przygotujmy
sobie blachę i nagrzejmy piekarnik. Blachę można wysmarować margaryną i posypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 180 stopni.
2.
Mąkę do
ciasta biszkoptowego zawsze należy przesiać przed dodaniem do masy jajecznej.
Zapobiega to powstawaniu grudek w cieście. Dodatek przesianej mąki nie „obciąża”
tak bardzo masy jajecznej, co ma wpływ na puszystość wypieku. Jeżeli oprócz
mąki pszennej używamy także mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia czy kakao –
wszystkie te składniki prze przesianiem należy wymieszać z mąką pszenną. Ma to
na celu równomierne rozprowadzenie dodatków w cieście.
3
Masę jajeczną do ciasta biszkoptowego można przygotować na dwa sposoby:
- Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na pianę, a następnie stopniowo ciągle miksując wsypujemy powoli cukier, po czym wlewamy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Metoda ta zapobiega
tzw. przebiciu masy jajecznej polegającego na opadaniu masy i utracie
puszystości (lejące ciasto).
- Ucieramy całe jajka z cukrem do uzyskania
puszystej masy – masa powinna potroić pierwotną objętość. Ucieranie nie może
trwać zbyt długo, bo masa opadnie, zrobi się rzadka i upiecze nam się z tego
cienki, zbity placek. Osobiście preferuję ten sposób, bo to zawsze trochę mniej
do zmywania :)
4.
Dodatek mąki do ubitej masy powinien odbywać się
małymi porcjami przy jednoczesnym mieszaniu na najniższych obrotach. Mieszanie
masy z mąką nie powinno trwać dłużej niż 15 - 20 sekund, aby ciasto nie opadło.
Musimy pamiętać o dokładnym wymieszaniu mąki na dnie miski, aby nie powstały
gęste kluski albo grudki.
5. Ciasto biszkoptowe należy upiec niezwłocznie po
ubiciu aby zapobiec opadaniu masy. Zawartość miski przelewamy do przygotowanej
blachy i delikatnie wyrównujemy powierzchnię łyżką lub łopatką. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy około 20 – 30 minut (na złoty kolor) do suchego patyczka.
Starajmy się nie zaglądać do piekarnika aby ciasto nie opadło.
6.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,
odstawiamy na około 10 – 15 minut, następnie obkrawamy biszkopt wkoło i
wyjmujemy na ściereczkę lub papierowy ręcznik spodem do góry aby ostygł i
odparował. Gdy nieco przestygnie odwracamy wierzchem do góry.
7.
Ciasto biszkoptowe kroimy gdy jest już zupełnie ostudzone.
Ja zwykle piekę biszkopt na tort dzień wcześniej wieczorem i kroję dopiero
następnego dnia. Udanych wypieków :)