Ponownie
Zygzak. W odróżnieniu od marcepanowego poprzednika, ten udekorowałam kremem do tortów z dodatkiem barwników spożywczych.
Do zrobienia tortu wykorzystałam ten biszkopt. Nasączyłam go słabą herbatą z
cukrem i sokiem z brzoskwiń z puszki. Przełożyłam bitą śmietaną przyrządzoną tak jak tu, którą podzieliłam na dwie części: do jednej dodałam pokrojone w
kostkę brzoskwinie, do drugiej dżem wiśniowy.
Zygzak przed udekorowaniem...
... i po :)
Składniki na placek biszkoptowy:
- 7 dużych jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody do namoczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
oraz:
- brzoskwinie z puszki
- dżem wiśniowy
Składniki na poncz:
- ½ szklanki słabej herbaty z cukrem
- ½ szklanki soku z brzoskwiń
Składniki na wykończenie tortu:
- 1 opakowanie waniliowego kremu do tortów
- 300 ml zimnego mleka
- 80 g miękkiej margaryny
- barwniki spożywcze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz