Zazwyczaj do tej surówki dodaje się mleko, białą cebulę, a
kapusta wcale nie jest taka młoda. Co nieco powyrzucałam na rzecz czego innego.
Efekt końcowy nie ustępuje typowemu Coleslawowi, można rzec, że nawet
przewyższa, chociażby kolorystyką :)
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Kapustę dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Zasypujemy sporą szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy co najmniej na godzinę.
Dodajemy startą marchew i drobno pokrojoną cebulę, jogurt,
majonez, ocet, szczyptę pieprzu i cukier. Dokładnie mieszamy i ewentualnie
jeszcze doprawiamy wg potrzeb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz