Przepis podpatrzony na blogu Lekko
i Zdrowo, od siebie tylko tyle, że dałam 2 łyżeczki więcej kakao. Jak dla mnie brownie powinno być czarne jak
diabeł :)
Przepis i wykonanie cytuję za autorką
Składniki na tortownicę ø
20 cm:
- 250g czerstwego chleba
- szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie jeszcze 2)
- łyżeczka esencji waniliowej
”Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem,
aby cały chleb nasiąknął. Dla pewności można zmiksować blenderem. W oddzielnej
misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać
papkę chlebową, wciąż miksując. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,
boki posmarować tłuszczem i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180
stopni.”
Dobre to i tanie :)
Muszę koniecznie wypróbopwać! Chciałam zrobić tartą bułkę, ale miałabym jej chyba całe wiadro, więc pokuszę się o brownie. Mam nadzieję, że smaczne wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i pięknie się prezentuje! Super pomysł;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie brownie i suchego chleba jeszcze nie stosowałam do żadnego z ciast. Ja jestem przekonana, że bardzo dobry przepis na brownie jest z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż ja się nigdy na nim nie zawiodłam i cały czas wykonuję ciacho czekoladowe z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń