Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 21 maja 2012

Brownie z suchego chleba


 Przepis podpatrzony na blogu Lekko i Zdrowo, od siebie tylko tyle, że dałam 2 łyżeczki więcej kakao.  Jak dla mnie brownie powinno być czarne jak diabeł :)

Przepis i wykonanie cytuję za autorką
Składniki  na tortownicę ø 20 cm:
  • 250g czerstwego chleba
  • szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie jeszcze 2)
  • łyżeczka esencji waniliowej

”Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem, aby cały chleb nasiąknął. Dla pewności można zmiksować blenderem. W oddzielnej misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać papkę chlebową, wciąż miksując. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.”

Dobre to i tanie :)

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbopwać! Chciałam zrobić tartą bułkę, ale miałabym jej chyba całe wiadro, więc pokuszę się o brownie. Mam nadzieję, że smaczne wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie i pięknie się prezentuje! Super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń

fb