Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 5 maja 2012

Jak nie popsuć biszkoptu

Biszkopt – sprawa niby oczywista, warto jednak poświęcić nań osobny post. Oto garść ciekawostek, które mogą się przydać. Prezentowany tutaj biszkopt znakomicie nadaje się do tortów i ciast nasączanych. 


Składniki na dużą blachę:
  • 7 dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Łatwo go zrobić ale i łatwo popsuć zapominając o kilku prostych wskazówkach. Oto i one:
    1.    Zanim przystąpimy do ubijania masy przygotujmy sobie blachę i nagrzejmy piekarnik. Blachę można wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    2.    Mąkę do ciasta biszkoptowego zawsze należy przesiać przed dodaniem do masy jajecznej. Zapobiega to powstawaniu grudek w cieście. Dodatek przesianej mąki nie „obciąża” tak bardzo masy jajecznej, co ma wpływ na puszystość wypieku. Jeżeli oprócz mąki pszennej używamy także mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia czy kakao – wszystkie te składniki prze przesianiem należy wymieszać z mąką pszenną. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie dodatków w cieście. 

    3   Masę jajeczną do ciasta biszkoptowego  można przygotować na dwa sposoby:
  •  Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na pianę, a następnie stopniowo ciągle miksując wsypujemy powoli cukier, po czym wlewamy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Metoda ta zapobiega tzw. przebiciu masy jajecznej polegającego na opadaniu masy i utracie puszystości (lejące ciasto). 
  •  Ucieramy całe jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy – masa powinna potroić pierwotną objętość. Ucieranie nie może trwać zbyt długo, bo masa opadnie, zrobi się rzadka i upiecze nam się z tego cienki, zbity placek. Osobiście preferuję ten sposób, bo to zawsze trochę mniej do zmywania :) 
   4.       Dodatek mąki do ubitej masy powinien odbywać się małymi porcjami przy jednoczesnym mieszaniu na najniższych obrotach. Mieszanie masy z mąką nie powinno trwać dłużej niż 15 - 20 sekund, aby ciasto nie opadło. Musimy pamiętać o dokładnym wymieszaniu mąki na dnie miski, aby nie powstały gęste kluski albo grudki. 
 
5.   Ciasto biszkoptowe należy upiec niezwłocznie po ubiciu aby zapobiec opadaniu masy. Zawartość miski przelewamy do przygotowanej blachy i delikatnie wyrównujemy powierzchnię łyżką lub łopatką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 – 30 minut (na złoty kolor) do suchego patyczka. Starajmy się nie zaglądać do piekarnika aby ciasto nie opadło. 

6.        Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 10 – 15 minut, następnie obkrawamy biszkopt wkoło i wyjmujemy na ściereczkę lub papierowy ręcznik spodem do góry aby ostygł i odparował. Gdy nieco przestygnie odwracamy wierzchem do góry.

7.       Ciasto biszkoptowe kroimy gdy jest już zupełnie ostudzone. Ja zwykle piekę biszkopt na tort dzień wcześniej wieczorem i kroję dopiero następnego dnia. Udanych wypieków :)


7 komentarzy:

  1. zapiszę sobie, bo na dużą blachę nie miałam przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy za dużo dobrych przepisów na ciasto biszkoptowe! Niby podstawa wszystkich wypieków a tyle z nim zawsze problemu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze ubijam osobno żółtka i osobno białka, bo jak próbuję z całymi jajami to zawsze biszkopt jest taki jakby gumowy. Piszesz, że nie można miksować ich zbyt długo, a mnie się zawsze wydawało, że im dłużej tym lepiej i to chyba był ten błąd:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fakt, to ubijanie trwa trochę czasu, trzeba "wyczuć moment":) trudno powiedzieć ile, bo każdy mikser inaczej działa, np. mój około 4-5 minut, a mojej mamy nie więcej niż 3...

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować ten przepis! Mój biszkopt zawsze jest twardy :( Piekarnik ustawić na termoobieg czy góra-dół? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra i dół bez termoobiegu, powinno być ok. W przypadku pieczenia z termoobiegiem biszkopt wychodzi trochę bardziej suchy. Nie ma to większego znaczenia jeśli się go później nasączy, ale jeżeli nie, to polecam piec bez.

      Usuń
    2. Góra i dół bez termoobiegu, powinno być ok. W przypadku pieczenia z termoobiegiem biszkopt wychodzi trochę bardziej suchy. Nie ma to większego znaczenia jeśli się go później nasączy, ale jeżeli nie, to polecam piec bez.

      Usuń

fb