Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Keczup z kabaczka

Kabaczek to takie wdzięczne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy. Tym razem keczup, którego nigdy dość i który obok keczupu z dyni stał się w moim domu przetworem obowiązkowym. Przepis prawie taki sam, zmienia się tylko główny składnik. Raz spróbujesz i stwierdzisz: "nie ma rzeczy niemożliwych". A jeżeli chodzi o kabaczka, to przypuszczam, że nie jest to jeszcze moje ostatnie słowo :)
 

Składniki:
  • 1,5 kg obranego kabaczka
  • 4 duże cebule
  • sól
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • ok 300 g koncentratu pomidorowego


Kabaczka zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno, zasypać czubatą łyżką soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zagotować i dusić pod przykryciem aż kabaczek zmięknie (20-30 minut). Dodać cukier, ocet, koncentrat, paprykę i pieprz wedle upodobań. Zmiksować całość blenderem do jednolitej konsystencji. Ponownie zagotować i nakładać wrzące do czystych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

4 komentarze:

  1. bardzo fajne, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry pomysł, przynajmniej wygląda na bardzo dobry ;)) leci do zakładki przepisów do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pozostaje zatem nic innego jak tylko się przekonać..

      Usuń

fb