Chcesz więcej?

linkwithin

piątek, 15 czerwca 2012

Prosty sernik na zimno


 Szczęśliwie piłkarskie mistrzostwa odbywają się w samym środku truskawkowego sezonu. Szczęśliwie, bo kibicują nie tylko duzi i mali wielbiciele piłki nożnej, ale także garnki i miski wraz z powstającymi weń pysznościami. Oto mój deser kibica: prosty, szybki i co ważne – niskokaloryczny sernik na zimno wspaniale wypełniający przerwę w meczu :) Tortownica ø 21 cm.


Składniki:
  • 1 czerwona galaretka
  • ok. 550 – 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • ok. 300 – 400 g truskawek (+ew. cukier jeśli są kwaśne)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ⅓ szklanki wrzątku
  • 1 paczka herbatników (10 szt.)

Przyrządzamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.

Tortownicę wykładamy herbatnikami.

Część truskawek kroimy na pół – zostawiamy do dekoracji wierzchu.  Pozostałe truskawki kroimy w kostkę i dosładzamy w razie potrzeby.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Najlepiej robić to mikserem. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy powoli do miski z serkiem i miksujemy na jednolitą masę.

Około ⅓ serkowej masy wylewamy do tortownicy, rozsmarowujemy i wykładamy pokrojone w kostkę truskawki. Wylewamy resztę serka i wyrównujemy powierzchnię, na której układamy pozostawione połówki truskawek. Wstawiamy do lodówki.

Kiedy galaretka zupełnie ostygnie, zalewamy nią delikatnie nasz sernik i ponownie schładzamy w lodówce ok 1,5 – 2 godziny.
 Miłego kibicowania :)

Mój biało - czerwony wyrób dołączam do akcji:

10 komentarzy:

  1. Moje dziecko wprost przepada za taki serniczkiem! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! W sezonie truskawkowym mogłabym je jeść zawsze i o każdej porze dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste serniczki.

    Zapraszam do udziału w Akcji Sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, to dołączę :) obawiałam się, że będzie za mało kreatywnie na sernikową akcję, ale skoro organizatorka zaprasza... :)

      Usuń
  4. dzisiaj robię z Twojego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie tak piękny jak Tobie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo się cieszę i życzę powodzenia :)

      Usuń
  5. Takie serniki na zimno mi w szczególności smakują bardzo w ciepłe dni i wtedy staram się je robić najczęściej. Jeszcze bardzo sobie cenię przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie tam na dobrą sprawę często mogę znaleźć coś bardzo oryginalnego z dodatkiem mąki lub bez.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik smakuje na prawdę znakomicie. Podobne rarytasy podaję często moim gościom na deser. Do ich serwowania polecam zaopatrzyć się w szklaną paterę oraz sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw takie jak nożyk do krojenia ciasta i łopatka. Oba akcesoria bardzo przydają mi się w jadalni. Za ich pomocą mogę sprawnie pokroić ciasto i następnie nałożyć je na talerzyki.

    OdpowiedzUsuń

fb