Składniki na tortownicę 16 cm
spód:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
masa twarożkowa:
- 1 opakowanie twarożku Emilki 0% (500 g)
- 3 łyżki żelatyny + 6 łyżek wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka malin do przełożenia
- 1/2 szklanki malin
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
do udekorowania wierzchu:
- kilka rozdrobnionych kostek czekolady
- 1 szklanka malin
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Mąkę, kakao i proszek mieszamy razem. Jajko rozbijamy oddzielnie. Białko ubijamy, pod koniec dodając łyżkę cukru. Ciągle miksując do białka wlewamy żółtko, zmniejszamy obroty i wsypujemy resztę składników. Delikatnie mieszamy, wylewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika na około 8 - 10 minut. Upieczony spód wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygnie ponownie umieszczamy go w tortownicy.
Namaczamy żelatynę. Maliny przeznaczone do różowej warstwy rozgniatamy z łyżeczką cukru. Twarożek miksujemy z cukrem waniliowym i dwiema łyżkami trzcinowego. Następnie rozpuszczamy żelatynę, wlewamy ją do masy i dokładnie miksujemy. Masę twarogową dzielimy na pół i do jednej części dodajemy rozgniecione maliny. Do tortownicy z ostudzonym spodem biszkoptowym wylewamy warstwę różową, przekładamy szklanką malin i wykładamy resztę twarożku. Najważniejsze aby wszystkie czynności od momentu dodania żelatyny wykonać dość szybko, bo momentalnie tężeje i może być problem z rozprowadzeniem masy. Brzeg posypujemy rozdrobnioną czekoladą. Wierzch dekorujemy malinami według własnej fantazji, najważniejsze aby było ich dużo :) Torcik schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.
Przepis będący moją propozycją na dietetyczny deser w paryskim stylu dodaję do akcji Danie w paryskim stylu, jednocześnie zachęcam do zaczerpnięcia garści informacji na temat Paryskiej Diety dr. Cohena
a jako, że to sernik, bo z twarożku przecież:
i do tego jeszcze z malinami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz