Składniki:
- 1 kg gruszek
- 2 szkl. wody
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/5 szkl. octu
- 3-4 goździki
- 1 laska cynamonu
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Wodę, cukier, goździki i cynamon zagotować, wrzucić do zalewy przygotowane wcześniej gruszki i ugotować (nie rozgotować) na małym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy gruszki będą miękkie należy dodać ocet i dobrze wymieszać. Gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewą i zamknąć. Jeżeli włożymy przyprawy do słoików nasze gruszki będą miały bardziej intensywny smak. Słoiki pasteryzować ok. 10 minut.
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń