Chcesz więcej?

linkwithin

niedziela, 8 września 2013

Gruszki w occie

To doskonały moment na zrobienie gruszkowych przetworów, bowiem gruszki są teraz tanie jak barszcz. I za kilka miesięcy znajdą się obowiązkowo (obok barszczu właśnie:)) na wigilijnym stole. Do marynowania najlepsze są twarde i zielone gruszki.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 2 szkl. wody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/5 szkl. octu
  • 3-4 goździki
  • 1 laska cynamonu

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć. Wodę, cukier, goździki i cynamon zagotować, wrzucić do zalewy przygotowane wcześniej gruszki i ugotować (nie rozgotować) na małym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy gruszki będą miękkie należy dodać ocet i dobrze wymieszać. Gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewą i zamknąć. Jeżeli włożymy przyprawy do słoików nasze gruszki będą miały bardziej intensywny smak. Słoiki pasteryzować ok. 10 minut.
Akcja z gruszką w tle

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

fb