Oto popularny likier kawowy w wersji domowej. Przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania, ale warto, bo likierek jest pyszny. Dom wypełnia się cudownym zapachem parzonej kawy, który uwielbiam. Sprawdziłam, że likier świetnie nadaje się jako składnik drinków, serwowany solo również smakuje wyśmienicie.
Przepis i przygotowanie
pochodzi stąd,
przewiduje otrzymanie około 750 ml likieru kawowego.
Kluczowym etapem przygotowania likieru jest doprowadzenie do
wrzenia kawy z cukrem i gotowanie jej do postaci syropu, przy czym musimy
zredukować jej objętość do około 360 ml. Dobrze jest użyć garnka z miarką, co
umożliwi osiągnięcie pożądanej ilości syropu. W zależności od pojemności gara
płyn może odparowywać szybciej lub wolniej. Ja użyłam garnka o pojemności 3l,
czas gotowania wyniósł ok. 1 godziny.
Składniki:
- 900ml mocnej kawy (10 łyżek kawy na 900ml wody)
- 240g brązowego cukru
- 240ml wódki
- 150ml ciemnego rumu (u mnie Bacardi Black)
parzonej oczywiście - tak jak w opisie
OdpowiedzUsuń