Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 31 sierpnia 2013

Domowy likier kawowy Kahlua


 Oto popularny likier kawowy w wersji domowej.  Przygotowanie wymaga nieco czasu i zaangażowania, ale warto, bo likierek jest pyszny. Dom wypełnia się cudownym zapachem parzonej kawy, który uwielbiam. Sprawdziłam, że likier świetnie nadaje się jako składnik drinków,  serwowany solo również smakuje wyśmienicie.
Przepis i przygotowanie pochodzi stąd, przewiduje otrzymanie około 750 ml likieru kawowego.
Kluczowym etapem przygotowania likieru jest doprowadzenie do wrzenia kawy z cukrem i gotowanie jej do postaci syropu, przy czym musimy zredukować jej objętość do około 360 ml. Dobrze jest użyć garnka z miarką, co umożliwi osiągnięcie pożądanej ilości syropu. W zależności od pojemności gara płyn może odparowywać szybciej lub wolniej. Ja użyłam garnka o pojemności 3l, czas gotowania wyniósł ok. 1 godziny.

Składniki:
  • 900ml mocnej kawy (10 łyżek kawy na 900ml wody) 
  • 240g brązowego cukru 
  • 240ml wódki 
  • 150ml ciemnego rumu (u mnie Bacardi Black) 
Kawę po oddzieleniu fusów i cukier umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu do otrzymania około 360 ml syropu. W końcowej fazie trzeba pilnować, aby syrop nie wykipiał. Następnie należy go schłodzić do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Oczywiście można pić od razu:)  Najlepiej jednak odstawić go na około tydzień, dwa do lodówki, będzie smaczniejszy.

2 komentarze:

  1. niech mi Pan powie jakiej kawy mam użyć - rozpuszczalnej czy parzonej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. parzonej oczywiście - tak jak w opisie

      Usuń

fb