Chcesz więcej?

linkwithin

środa, 21 sierpnia 2013

Masło orzechowe

Najlepsze, domowe masło orzechowe. Mój synek właśnie przeżywa fascynację tym smakołykiem. Zrobiłam mu masło orzechowe w domu. Sklepowe jest może wygodniejsze, ale są w nim dodatki, których nie mam ochoty tam widzieć. Poza tym uważam, że jest za drogie. W te miejsce domowego masła mam dwa razy więcej. Przygotowanie jego jest dość czasochłonne. Zrobiłam je za pomocą blendera z biedronki i co kilka minut musiałam robić przerwę, bo urządzenie trochę się męczy, ale daje radę. Najważniejsze, że dzieciak jest zadowolony. Nie ukrywam, że ja też... :)



Składniki:
  • 400 g orzeszków ziemnych solonych (też z biedronki ;)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
Najpierw wysypałam orzeszki na sitko i "przesiałam" nadmiar soli. Następnie umieściłam orzeszki w rozdrabniaczu. Po minucie pracy robiłam kilka minut przerwy, a że chciałam aby było dobrze zmielone, to trwało to jakieś półtorej godziny. Pod koniec mielenia dodałam miód i masło.
 Pyszności.. :)

6 komentarzy:

  1. U mnie też gości w domku takie masełko. Najlepsze domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe najlepsze ;D ja robiłam z cukrem trzcinowym i solą (orzeszki miałam niesolone) i olejem i wszystkie sklepowe się nie umywają do domowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam z miodem, bo miałam wrażenie, że miód jakoś lepiej się wymiesza z tą orzechową masą. ale z cukrem też spróbuję :)

      Usuń
  3. Domowe masełko najsmaczniejsze i najzdrowsze :) Sama robię, jednak bez dodatku tłuszczu i cukru :) Też wychodzi smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z początku też tak chciałam, ale zabrakło mi w nim tej słodkiej nutki

      Usuń
  4. Ja robiłam masło z niesolonych orzeszków, też z biedronki:)

    OdpowiedzUsuń

fb