Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 22 sierpnia 2013

Bigos z kabaczka

Tym razem kabaczek w roli kapusty. Bigos jest delikatniejszy niż kapuściany, niemniej smakuje wyśmienicie. Przepisów na jedynie słuszny bigos jest wiele, mój jest mniej więcej taki:

Składniki:

  • 1,5 kg obranego kabaczka - nie wydrążałam pestek, nie przeszkadzają mi, ale jak ktoś nie lubi to może, ważne aby było około 1,5 kg tego miąższu
  • 1 duża cebula
  • 150 g dobrej kiełbasy
  • 150 g wędzonki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 jabłko
  • garść suszonych śliwek
  • 7-8 pieczarek - oczywiście można użyć grzybów leśnych, będą nawet lepsze
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, listek laurowy
  • tłuszcz do smażenia

Na sporej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy posiekaną cebulę, chwilkę podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę mięsa i też podsmażamy. Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. W tym czasie kroimy kabaczek w niezbyt drobną kostkę, obraną marchew, pietruszkę i jabłko ścieramy na grubej tarce i wraz z kabaczkiem umieszczamy w dość dużym garnku. Śliwki zaparzamy wrzątkiem kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski. Dodajemy do kabaczka. Kiedy zawartość patelni poddusi się nieco, przekładamy ją też do garnka i wstawiamy na średni płomień. Dodajemy pieprz ziarnisty, ziele, jałowiec i listek oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Można też wlać trochę wody, ale dosłownie na dno. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, do momentu kiedy kabaczek zmięknie. Dodajemy wówczas koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem według upodobań.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry bogosik. Pytanie czy można go wekować i jak dlugo po pasteryzacji może stać w piwnicy.

    OdpowiedzUsuń

fb