Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Placek z mirabelkami

Dostałam mirabelki. Dużo. Wręcz prosiły, żeby oprócz dżemu zrobić z nich coś więcej. Przepis na placek własnego autorstwa, eksperymentalny i muszę przyznać – udany. Ciasto zrobiłam podobnie jak do placka z prodziża, zastąpiłam jednak część białej mąki mąką orkiszową, a także dodałam mniej oleju na rzecz śmietany. Poza mirabelkami dołożyłam jeszcze kilka malin, pachnie dzięki temu cudownie..


Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju
  • ¾ szklanki mąki pszennej typ 500
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
oraz:
  • 2 szklanki wydrylowanych mirabelek + czubata łyżka mąki
  • garść malin


Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 
Jajka wybijamy oddzielnie. W jednym naczyniu mieszamy żółtka, śmietanę i olej, w drugim obie mąki i proszek do pieczenia, w trzecim ubijamy białko pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Zmniejszamy nieco obroty miksera i powoli wlewamy żółtkową masę. Następnie wsypujemy partiami mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach tak aby się wymieszało. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy obtoczone w mące mirabelki oraz maliny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut.

3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto prezentuje się ciekawie. Mąka orkiszowa na pewno odpędzi trochę wyrzuty sumienia po zjedzeniu kolejnego kawałka.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie o to mi chodziło :) pozdrawiam również

      Usuń

fb