Najlepsze, domowe masło orzechowe. Mój synek właśnie przeżywa fascynację tym smakołykiem. Zrobiłam mu masło orzechowe w domu. Sklepowe jest może wygodniejsze, ale są w nim dodatki, których nie mam ochoty tam widzieć. Poza tym uważam, że jest za drogie. W te miejsce domowego masła mam dwa razy więcej. Przygotowanie jego jest dość czasochłonne. Zrobiłam je za pomocą
blendera z biedronki i co kilka minut musiałam robić przerwę, bo urządzenie trochę się męczy, ale daje radę. Najważniejsze, że dzieciak jest zadowolony. Nie ukrywam, że ja też... :)
Składniki:
- 400 g orzeszków ziemnych solonych (też z biedronki ;)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Najpierw wysypałam orzeszki na sitko i "przesiałam" nadmiar soli. Następnie umieściłam orzeszki w rozdrabniaczu. Po minucie pracy robiłam kilka minut przerwy, a że chciałam aby było dobrze zmielone, to trwało to jakieś półtorej godziny. Pod koniec mielenia dodałam miód i masło.
Pyszności.. :)
U mnie też gości w domku takie masełko. Najlepsze domowe:)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ;D ja robiłam z cukrem trzcinowym i solą (orzeszki miałam niesolone) i olejem i wszystkie sklepowe się nie umywają do domowego ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam z miodem, bo miałam wrażenie, że miód jakoś lepiej się wymiesza z tą orzechową masą. ale z cukrem też spróbuję :)
UsuńDomowe masełko najsmaczniejsze i najzdrowsze :) Sama robię, jednak bez dodatku tłuszczu i cukru :) Też wychodzi smaczne
OdpowiedzUsuńz początku też tak chciałam, ale zabrakło mi w nim tej słodkiej nutki
UsuńJa robiłam masło z niesolonych orzeszków, też z biedronki:)
OdpowiedzUsuń