Składniki
- 1 średni kabaczek (mój ważył ok 600 g)
- papryka w trzech kolorach (u mnie po pół papryki każdego koloru)
- 1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
- 300 g kiełbasy zwyczajnej
- po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- sól
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka (dodałam jeszcze szczyptę czerwonej czubrycy)
- tłuszcz do podsmażenia ( u mnie łyżka masła klarowanego)
Cebulę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę, kabaczka najpierw wzdłuż na 4 części, potem na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, następnie dodać kiełbasę, potem paprykę. Poddusić kilka minut pod przykryciem, dodać ziele, pieprz i listki oraz pokrojonego kabaczka. Całość dusić na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Dusimy do momentu, aż kabaczek będzie miękki ale nie rozgotowany. Trwa to około 25-35 minut. Dodać przyprawy i koncentrat w ilości zależnej od upodobań, posolić tak jak lubimy i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz