Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- ⅔ kostki margaryny
- ⅔ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- oraz: kakao, ew. barwniki spożywcze
Składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy
ciasto. Dzielimy ciasto na tyle części ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie
było to: 2 (białe) + 1 (ciemne) + 1 (różowe).
Zabarwiamy części ciasta wybranymi
dodatkami. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt. Jeden placek ostrożnie
układamy na drugim w innym kolorze. Można go nawinąć ta wałek i tak przenieść.
Delikatnie prasujemy razem placki wałkiem i zwijamy ciasno w rulon. Tak
przygotowane ciasto schładzamy w zamrażalniku około 30 minut. W tym czasie
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzony rulon ciasta kroimy na krążki o
grubości ok 1 cm i układamy na blasze. Pieczemy około 15 minut.
ale fajny przepis, wykorzystam, mogę?
OdpowiedzUsuńbardzo proszę ;)
Usuń