Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 25 sierpnia 2012

Sałatka ogórkowa z curry

Przepis pochodzi stąd. Tradycyjna ogórkowa sałatka słoikowa wzbogacona orientalnym bukietem smaku i aromatu. Mnie - jako, że lubię ciekawe połączenia - bardzo przypadła do gustu.


Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 5 dużych cebul  
  • ok. 1 ½ łyżki soli

Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki curry
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu w ziarenkach
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki gorczycy
 Ogórki i cebulę myjemy i kroimy w talarki. (Ogórków nie obieramy). Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę.


Z podanych składników gotujemy zalewę. Do gotującej zalewy wrzucamy ogórki z cebulą oraz z sokiem, który puściły. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Gotującą sałatkę umieszczamy w czystych i suchych słoikach, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem co zupełnego ostygnięcia. Nie ma już konieczności pasteryzowania tej sałatki.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Moja mama robi taką sałatkę i kocham ją nad życie! Dosłownie mogę jeść słoikami ;).

    OdpowiedzUsuń

fb