Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 dużych cebul
- ok. 1 ½ łyżki soli
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 3 łyżki curry
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu w ziarenkach
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki gorczycy
Z podanych składników gotujemy zalewę. Do gotującej zalewy wrzucamy ogórki z cebulą oraz z sokiem, który puściły. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Gotującą sałatkę umieszczamy w czystych i suchych słoikach, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem co zupełnego ostygnięcia. Nie ma już konieczności pasteryzowania tej sałatki.
Smacznego :)
Moja mama robi taką sałatkę i kocham ją nad życie! Dosłownie mogę jeść słoikami ;).
OdpowiedzUsuń