Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Krokodylki

Coś dla amatorów "mocnych" wrażeń: pikantny rarytas dzielnie zastępujący swego kwaszonego kuzyna podczas towarzyskich spotkań przy szkle :)
 Z podanych składników otrzymujemy 5 słoików o poj. 500 ml.

Składniki:
  • 2 kg małych ogórków
  • 2 główki czosnku - całe ząbki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 płaskie łyżki papryki ostrej mielonej
  • 6 łyżek oleju
  • 4 płaskie łyżki

zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru

Ogórki kroimy na ćwiartki, zasypujemy 4 płaskimi łyżkami soli. Odstawiamy na 4 godziny.
Po 4 godzinach odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: czosnek, paprykę świeżą i mieloną, rozgrzany na patelni olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy nasze ogórki. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki wraz z resztą dodatków umieszczamy w słoikach wraz z zalewą.
Pasteryzujemy ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

fb