Chcesz więcej?

linkwithin

środa, 25 stycznia 2012

Szarlotka na kruszonce

W domu pachnie wanilią i cynamonem. Szarlotka jest mało wymagająca, nie potrzeba do niej wykwintnych składników, a smakuje naprawdę znakomicie.

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie mieszanka pszennej, pełnoziarnistej i krupczatki, każdej po pół szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 żółtko
Masa jabłkowa:
  • 6-7 średniej wielkości kwaśnych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy do konsystencji kruszonki.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm (lub innej niedużej foremki) wsypujemy połowę kruszonki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto się zarumieni - około 15 minut.

Jabłka obieramy, ścieramy na wiórki i wsypujemy do garnka

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i cukier wedle naszych preferencji i kwaśności jabłek. Mieszamy wszystko dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu, aby jabłka zmiękły ale się nie rozpadły. U mnie trwało to około 20 minut.
Na zapieczony spód wykładamy masę jabłkową i wysypujemy resztę kruszonki na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru 20 - 25 minut.
Ciepła szarlotka tworzy świetną kompozycję smakową z lodami waniliowymi. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam, jak w domu pachnie wanilią i cynamonem :) I taką szarlotką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak - taka szarlotka to gwarancja udanego dnia! pycha

    OdpowiedzUsuń

fb