Z zamiarem zrobienia nachos nosiłam się od dawna, miałam jednak problem z kupieniem mąki kukurydzianej. Aż wreszcie udało się :) i oto są...
Składniki:
- 120 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- 120 ml wrzątku
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta przyprawy do dań meksykańskich
- szczypta chilli w proszku
- łyżka oleju
Wszystkie składniki wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem, a gdy nieco przestygło - zagniotłam ciasto. Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, (około 1 mm) i wycinać trójkąty. Za pomocą pędzelka natłuściłam patelnię cienką warstewką oleju, użyłam oleju tylko na pierwszą patelnię, potem już nie. Ułożyłam trójkąciki na patelni, a gdy pojawiały się pęcherzyki - odwracałam je na drugą stronę. Nachos należy smażyć na średnim ogniu, w miarę szybko, ale tak, aby patelnia nie przypalała się.
Chrup! Chrup! :)
mmm... wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńTakie domowe nachosy to nic skomplikowanego! Do tego jakiś pikantny dip i karnawałowa przekąska gotowa!
OdpowiedzUsuńteż robiłam domowe nachos niedawno :D
OdpowiedzUsuńja właśnie nie mogę dostac mąki kukurydzianej. Gdzie kupiłaś?:)
OdpowiedzUsuńTeż szukam mąki kukurydzianej. Kurczę, ja nawet nie jadłam takich kupnych, a co dopiero domowych! ;)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Stokrotce, ale podejrzewam, że mogła by być też w sklepach z tzw. zdrową żywnością
OdpowiedzUsuńIle nachos (mniej więcej) wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńokoło 250 gram, nie pamiętam niestety, bo dawno ich nie robiłam.
Usuń