Chcesz więcej?

linkwithin

środa, 25 stycznia 2012

Złote Nachos


Z zamiarem zrobienia nachos nosiłam się od dawna, miałam jednak problem z kupieniem mąki kukurydzianej. Aż wreszcie udało się :) i oto są...

Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki pszennej
  • 120 ml wrzątku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta przyprawy do dań meksykańskich
  • szczypta chilli w proszku
  • łyżka oleju
Wszystkie składniki wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem, a gdy nieco przestygło - zagniotłam ciasto. Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, (około 1 mm) i wycinać trójkąty. Za pomocą pędzelka natłuściłam patelnię cienką warstewką oleju, użyłam oleju tylko na pierwszą patelnię, potem już nie. Ułożyłam trójkąciki na patelni, a gdy pojawiały się pęcherzyki - odwracałam je na drugą stronę. Nachos należy smażyć na średnim ogniu, w miarę szybko, ale tak, aby patelnia nie przypalała się.

Chrup! Chrup! :)

8 komentarzy:

  1. mmm... wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe nachosy to nic skomplikowanego! Do tego jakiś pikantny dip i karnawałowa przekąska gotowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam domowe nachos niedawno :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja właśnie nie mogę dostac mąki kukurydzianej. Gdzie kupiłaś?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też szukam mąki kukurydzianej. Kurczę, ja nawet nie jadłam takich kupnych, a co dopiero domowych! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kupiłam w Stokrotce, ale podejrzewam, że mogła by być też w sklepach z tzw. zdrową żywnością

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile nachos (mniej więcej) wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 250 gram, nie pamiętam niestety, bo dawno ich nie robiłam.

      Usuń

fb