Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Muffiny wytrawne


 Porządki w lodówce skłoniły mnie do upieczenia muffinek z szynką, serem i innymi dobrociami :)

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (u mnie zwykła pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka lub 3 małe
  • ⅔ szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 płaskie łyżki masła
  • ⅓ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i oregano

Dodatki:
  • 150 g wędliny (u mnie kiełbasa, boczek i szynka)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej papryki
  • 1 drobno pokrojone jajko na twardo
  • 3 łyżki drobno pokrojonego pora
  • 1 starty ząbek czosnku
  • kilka plasterków żółtego sera

Zanim przystąpimy do zrobienia ciasta – przygotujmy najpierw dodatki. Wędlinę kroimy w cienkie paski i podsmażamy kilka minut. U mnie kiełbasa i boczek były dość tłuste, więc nie dodawałam oleju do smażenia. Do wędlin dodajemy pokrojona paprykę i podsmażamy razem jeszcze ok 1,5 minuty. Wędliny należy nieco schłodzić, można przełożyć je na talerzyk, wówczas szybciej ostygną. Dodajemy do nich pokrojonego pora, jajko na twardo i starty ząbek czosnku. Ser żółty kroimy w dowolny sposób: w kostkę, paski, lub po prostu używamy startego sera, który także wsypujemy do wędlin. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto: Mieszamy razem produkty sypkie, tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W rondelku roztapiamy masło, a gdy się rozpuści dodajemy do niego mleko oraz jogurt i mieszamy dokładnie.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem tak jak na biszkopt. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, a następnie wlewamy mleko z masłem i jogurtem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ciasta wsypujemy przygotowane wcześniej dodatki i mieszamy dokładnie łyżką.

Ciasto wykładamy łyżką do foremki na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 – 30 minut. Około 10 minut przed końcem położyłam na każdą babeczkę jeszcze po plasterku sera.  Z podanego przepisu otrzymujemy 12 pysznych babeczek. Smacznego:)

1 komentarz:

fb