Porządki w lodówce skłoniły mnie do upieczenia muffinek z szynką, serem i innymi dobrociami :)
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (u mnie zwykła pół na pół z pełnoziarnistą)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka lub 3 małe
- ⅔ szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżki masła
- ⅓ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i oregano
Dodatki:
- 150 g wędliny (u mnie kiełbasa, boczek i szynka)
- 2 łyżki drobno pokrojonej papryki
- 1 drobno pokrojone jajko na twardo
- 3 łyżki drobno pokrojonego pora
- 1 starty ząbek czosnku
- kilka plasterków żółtego sera
Zanim przystąpimy do zrobienia ciasta – przygotujmy najpierw
dodatki. Wędlinę kroimy w cienkie paski i podsmażamy kilka minut. U mnie
kiełbasa i boczek były dość tłuste, więc nie dodawałam oleju do smażenia. Do
wędlin dodajemy pokrojona paprykę i podsmażamy razem jeszcze ok 1,5 minuty.
Wędliny należy nieco schłodzić, można przełożyć je na talerzyk, wówczas
szybciej ostygną. Dodajemy do nich pokrojonego pora, jajko na twardo i starty
ząbek czosnku. Ser żółty kroimy w dowolny sposób: w kostkę, paski, lub po prostu
używamy startego sera, który także wsypujemy do wędlin. Wszystko dokładnie
mieszamy.
Przygotowujemy ciasto: Mieszamy razem produkty sypkie, tj:
mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W rondelku roztapiamy masło, a gdy
się rozpuści dodajemy do niego mleko oraz jogurt i mieszamy dokładnie.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem tak jak na
biszkopt. Do ubitych jajek wsypujemy mąkę, a następnie wlewamy mleko z masłem i
jogurtem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ciasta wsypujemy przygotowane wcześniej dodatki i
mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto wykładamy łyżką do foremki na muffiny i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 – 30 minut. Około 10 minut przed
końcem położyłam na każdą babeczkę jeszcze po plasterku sera. Z podanego przepisu otrzymujemy 12 pysznych
babeczek. Smacznego:)
Mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl