Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 28 stycznia 2012

Dwukolorowy makaron z serowym sosem



Pyszna i jakże efektowna zapiekanka :)

Składniki:
  • 150g jasnego makaronu penne
  • 150 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 300 g szynki
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 starty ząbek czosnku
  • kilka plasterków sera topionego do przykrycia
Na sos serowy:
  • ⅓ szklanki wody
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 40 g serka topionego w dowolnym smaku
  • ⅓ łyżeczki oregano
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
Gotujemy oba rodzaje makaronu w lekko osolonej wodzie, ale oddzielnie, około 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę około 2 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy jeszcze kilka minut. Wyłączamy, wsypujemy starty czosnek i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy sos serowy: mieszając dokładnie wszystkie składniki w miseczce, aby serek topiony się rozpuścił. Można użyć widelca lub trzepaczki.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną wsypujemy jaśniejszy makaron i polewamy go 1/3 częścią serowego sosu starając się wyłożyć większość zawartego w nim sera zółtego. 

Przykrywamy makaron warstwą podsmażonej szynki na którą także wylewamy trzecią część sosu.
Wykładamy warstwę makaronu pełnoziarnistego, wylewamy resztę sosu i na wierzch kładziemy plasterki sera topionego.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Wcinamy z uśmiechem :)

3 komentarze:

fb