Pyszna i jakże efektowna zapiekanka :)
Składniki:
- 150g jasnego makaronu penne
- 150 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 300 g szynki
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 starty ząbek czosnku
- kilka plasterków sera topionego do przykrycia
Na sos serowy:
- ⅓ szklanki wody
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 40 g serka topionego w dowolnym smaku
- ⅓ łyżeczki oregano
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę około 2 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy jeszcze kilka minut. Wyłączamy, wsypujemy starty czosnek i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy sos serowy: mieszając dokładnie wszystkie składniki w miseczce, aby serek topiony się rozpuścił. Można użyć widelca lub trzepaczki.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego margaryną wsypujemy jaśniejszy makaron i polewamy go 1/3 częścią serowego sosu starając się wyłożyć większość zawartego w nim sera zółtego.
Przykrywamy makaron warstwą podsmażonej szynki na którą także wylewamy trzecią część sosu.
Wykładamy warstwę makaronu pełnoziarnistego, wylewamy resztę sosu i na wierzch kładziemy plasterki sera topionego.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Wcinamy z uśmiechem :)
wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńOj tak..wygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda efektownie :)
OdpowiedzUsuń