Chcesz więcej?

linkwithin

wtorek, 31 stycznia 2012

Buraczki



Choć czasochłonne – to warto, bo pyszne. Przypominają mi przedszkolne czasy:)

Składniki:
  • 4 średniej wielkości buraki czerwone
  • 1 drobno pokrojona mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Sok z połówki cytryny
Buraki myjemy, nie obieramy. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą aby wszystko się przykryło. Gotujemy buraki na małym ogniu około 2 – 2,5 godziny nie przykrywając ich, żeby nie zrobiły się gorzkie. Co jakiś czas należy uzupełniać ubytek wody, aby buraki były cały czas zanurzone. Gdy będą już miękkie – wyłączamy, ale pozostawiamy je jeszcze w garnku przez około pół godziny.
Buraczki obieramy, opłukujemy i ścieramy na wiórki. Na patelni lub w rondelku roztapiamy masło, a kiedy się rozgrzeje – dodajemy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli. Wrzucamy starte buraczki i na bardzo małym ogniu podgrzewamy około 15 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco cukru lub soku z cytryny – zależnie od preferencji :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te buraczki na ciepło, ale ja dodaję jeszcze łyżkę śmietany :)

    OdpowiedzUsuń

fb