Chcesz więcej?

linkwithin

niedziela, 14 lipca 2013

Ślimaki

Pyszny, słodki drobiazg do popołudniowej kawy. Ciastka są urocze i proste do wykonania, a do pomocy można zaangażować dzieci - będą zachwycone :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ⅔ kostki margaryny
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • oraz: kakao, ew. barwniki spożywcze



Składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na tyle części ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie było to: 2 (białe) + 1 (ciemne) + 1 (różowe). 
Zabarwiamy części ciasta wybranymi dodatkami. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt. Jeden placek ostrożnie układamy na drugim w innym kolorze. Można go nawinąć ta wałek i tak przenieść. Delikatnie prasujemy razem placki wałkiem i zwijamy ciasno w rulon. Tak przygotowane ciasto schładzamy w zamrażalniku około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzony rulon ciasta kroimy na krążki o grubości ok 1 cm i układamy na blasze. Pieczemy około 15 minut.

2 komentarze:

fb