Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 25 maja 2013

Szarlotka na zimno w polewie a’la biała czekolada

Postanowiłam wykorzystać resztę słoikowych pyszności z piwnicy. Wybór padł na papierówkowy dżem o niskiej zawartości cukru. Wkrótce przecież rozpocznie się tegoroczny sezon na owoce, zatem stare słoiki muszą ustąpić miejsca nowym. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, wymaga długiego schładzania, warto się jednak pobawić w robienie ciast na zimno biorąc pod uwagę że przecież idzie do lata, a właśnie latem smakują takie ciasta najlepiej.


Nie jest to typowa szarlotka królewska. Warstwę bitej śmietany zamieniłam na masę z serków homogenizowanych, co nadało ciastku wyjątkowy waniliowy smak. Ponadto wierzch pokryłam polewą smakującą jak biała czekolada z dodatkiem cytrynowej skórki. Po raz pierwszy zrobiłam taką polewę i zapewniam, że nie ostatni. Jest pyszna, orzeźwiająco cytrynowa i myślę, że z powodzeniem można zastąpić nią lukier do innych ciast. Polewie należałby się osobny post i kiedyś pewnie tak się stanie :)
Składniki na blaszkę o wym. 39x24 cm.

Spód biszkoptowy:
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • mleko do nasączenia


Masa jabłkowa
  • 3 słoiki (takie o poj. 300 ml) dżemu jabłkowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 ½ szklanki wrzątku


Masa waniliowa
  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 opakowanie kremu waniliowego do tortów
  • 1 szklanka zimnego mleka do kremu
  • 2 czubate łyżki żelatyny


Do przykrycia masy
  • ½  paczki małych okrągłych biszkoptów
  • mleko do nasączenia biszkoptów


Polewa
  • 130 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany


Przygotowujemy biszkopt
Jajka odbijamy oddzielnie, mieszamy oba cukry a obie mąki i proszek przesiewamy. Schłodzone białka ubijamy na pianę dodając szczyptę soli. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i wlewamy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy powoli mąkę dokładnie i delikatnie mieszając. Całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Z wystudzonego biszkoptu zdejmujemy skórkę i nasączamy niewielką ilością mleka.

Przygotowujemy masę jabłkową:
W garnku rozpuszczamy 2 galaretki w  1 i ½ szklanki wrzątku. W razie potrzeby można delikatnie podgrzać, aby galaretka całkiem się rozpuściła, nie należy jednak dopuścić do zagotowania. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy dżem, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej wylewać masę na biszkopt gdy zacznie się już lekko ścinać. Schładzamy w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Przygotowujemy masę waniliową
Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach wody. Ubijamy krem do tortów ze szklanką mleka. Do ubitego kremu dodajemy serki i dokładnie mieszamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy podgrzewając. Trzeba uważać, żeby nie zagotować.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kremu i szybko mieszamy. Krem wykładamy na schłodzoną masę jabłkową, wyrównujemy powierzchnię i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie na wierzch układamy nasączone w mleku ciastka biszkoptowe.

Przygotowanie polewy

Namaczamy żelatynę. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem pudrem. Gdy się rozpuści zmniejszamy płomień, wsypujemy mleko w proszku i dobrze mieszamy, dodajemy żelatynę i też mieszamy. Gdy tylko się rozpuści dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, czekamy chwilkę, aż nieco przestygnie (nie za długo, bo stężeje) i wylewamy na ciasto pokryte biszkoptami. Schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej kroić po co najmniej dwóch godzinach, aby całość dobrze się związała. 

4 komentarze:

  1. Chociaż nie przepadam za szarlotkami, na Twoją chętnie bym się skusiła, właśnie ze względu na tą białą czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się przepysznie! w takim połączeniu jeszcze szarlotki nie jadłam, ale nie wątpię, że jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujące ciasto:)

    OdpowiedzUsuń

fb