Chcesz więcej?

linkwithin

wtorek, 8 maja 2012

Jogosernik z krówką


Nie ukrywam, że marzyłam o takim. Co rusz przeglądam przepisy blogerek o sernikach pokrytych różnymi pysznymi cudami. I  oto mam własny:) Część twarogu zastąpiłam jogurtem naturalnym,  bo  zawsze to trochę mniej kalorii. Za to nadrabia domowa masa krówkowa :) Składniki na tortownicę ø 21cm.

Składniki  na spód:
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki stopionej, przestudzonej margaryny

Składniki na masę serowo – jogurtową
  • 450 g tłustego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • mała szczypta soli
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stopionej, przestudzonej margaryny
  • 2 budynie waniliowe w proszku

Składniki na krówkową polewę
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ¼ kostki margaryny
  • płatki czekoladowe lub tarta czekolada do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę nacieramy margaryną i posypujemy bułką tartą.

Spód:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i sodą, a następnie margarynę. Mieszamy dokładnie, ale krótko. Zapiekamy przez około 15 minut (można sprawdzić patyczkiem).

Masa serowo – jogurtowa:
Twaróg dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aby pozbyć się grudek. Cały czas miksując wlewamy po jednym żółtku. Dodajemy jogurt i budynie oraz stopioną margarynę i miksujemy jeszcze chwilę. W drugiej misce ubijamy schłodzone białka dodając pod koniec odrobinkę soli. Delikatnie mieszamy ubite białka z masą serową i wylewamy na upieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika. Po około 20 minutach tortownicę nakrywamy arkuszem folii aluminiowej aby wierzch się nie spiekł i nie wysechł. W ten sposób pieczemy jeszcze przez 50 – 60 minut. Po kilku minutach po wyjęciu delikatnie obkrawamy sernik w formie.

Masa krówkowa:
W dużym garnku (3l) umieszczamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu, ale nie za dużym, aby nie przypalić. Masa lekko zbrązowieje i zgęstnieje jak przy domowych krówkach. Można to zrobić krótko przed końcem pieczenia, tak, żeby polać gorący jeszcze sernik.
Gęstniejącą masę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi.


Całość zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kroimy ostrym, ząbkowanym nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

3 komentarze:

fb