Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 19 marca 2012

Cycki murzynki



Ciasto urzeka nie tylko nazwą, ale i smakiem. Na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie ciężkiego, lecz nic bardziej mylnego:) nie „zamula” i wręcz prosi się o dokładkę:) Krem jest lekki i niezbyt słodki. Do wykończenia użyłam lśniącej polewy czekoladowej z przepisu Siostry Anastazji znalezionego tu.

Składniki na blaszkę o wym. 15x30 cm

Na spód makowo – kokosowy:
  • 2 białka
  • ⅓ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki suchego maku
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem śmietankowo – waniliowy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody
  • 20 g wódki

Na poncz:
  • ¾ szklanki słabej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g wódki
Na wierzch ciasta:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • garść rodzynek
Na polewę: (użyłam połowy składników, gdyż to w zupełności wystarczyło na moją blaszkę)
  • 130 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
Wykonanie polewy tu.

Przystępujemy do pracy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W jednej misce mieszamy razem sypkie składniki na spód z wyjątkiem cukru. W drugiej ubijamy białka z tymże cukrem i do ubitych wsypujemy wymieszane składniki sypkie. Mieszamy delikatnie i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, powierzchnia powinna upiec się na złoto. Upieczony spód wyjmujemy i  pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie możemy przygotować sobie poncz, który zdąży nam ostygnąć.

Przygotowujemy krem. Żelatynę wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, serek mieszamy z wódką i cukrem pudrem. Ubijamy śmietanę. Rozpuszczamy namoczoną żelatynę na ogniu, ale tak by nie zagotować. Rozpuszczoną wlewamy do serka cały czas miksując, po czym dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie, acz dokładnie.

Spód makowo – kokosowy nasączamy schłodzonym ponczem za pomocą pędzelka lub łyżki, wykładamy przygotowany krem i wygładzamy jego powierzchnię. Ciastka biszkoptowe zanurzamy w ponczu i układamy na wierzchu w rzędach. Przygotowujemy polewę czekoladową, pokrywamy nią ciasto i na czubku każdego biszkopta kładziemy rodzynkę. Schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.

4 komentarze:

  1. Moja przyszła teściowa kiedyś zrobiła cycki murzynki i były bardzo pyszne, aż poprosiłam o dokładkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. widać nie taka teściowa zła, jak ją piszą... a Cycki przewyborne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacja! Z kremówką ani nie jadłam, ani nie robiłam;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niecodzienna nazwa ciasta. :) Jeszcze nie smakowałam takiego ciasta. Na zdjęciu wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

fb