Poddałam się panującej obecnie modzie na ciastko upieczone w
mikrofali. Nie ukrywajmy, zdecydowanie nie jest to porywająco wykwintny wypiek,
jednak biorąc pod uwagę składniki, jak i krótki czas przygotowania – warto
poświęcić mu chwilę uwagi. Zmodyfikowałam przepisy znalezione tu i tam. Jako,
że lubię się pobawić, urozmaiciłam nieco używając miksera i budyniu :)
Składniki:
- ¼ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
- 1 łyżka jogurtu pitnego
- 1 łyżka oleju
- garść mrożonych truskawek
- 1 budyń instant (taki, który zalewa się wrzątkiem)
Trzy filiżanki smarujemy w środku margaryną.
Przygotowujemy budyń instant z połowy ilości wody
podanej na opakowaniu.
Truskawki rozmrażamy i obtaczamy w mące.
W misce ucieramy mikserem jajko i cukier puder do białości.
Dodajemy olej, olejek waniliowy i jogurt, a następnie wsypujemy mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 10 sekund. Dodajemy truskawki i mieszamy
delikatnie łyżką.
Wykładamy ciasto do filiżanek (nie więcej niż do połowy, bo
ciasto sporo urośnie), a na wierzch kładziemy po łyżce budyniu.
Wstawiamy filiżanki do mikrofali i pieczemy na najwyższej
mocy przez 3 – 3,5 minuty (zależnie od mocy kuchenki).
Upieczone ciastka wyjmujemy od razu, żeby nie zaparowały,
posypujemy cukrem pudrem i wcinamy póki ciepłe.
Super! Takie szybkie pyszności:)
OdpowiedzUsuńO proszę jak szybko!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że mnie podlinkowałaś! :)
Fajny pomysł z filiżankami :) i budyniem :)
Ja na dniach wstawię czekoladowe z ... :)
pozdrawiam
właśnie robiąc te pomyślałam o czekoladowych z... :)
Usuń