Dlaczego? Bo fixy psują smak tego sosu :) Bez nich jest smaczniejszy
i znacznie zdrowszy.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka pomidorów, najlepiej rozdrobnionych
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej papryki czerwonej
- 1 łyżka startej marchwi
- 1 starty ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ⅓ szklanki bulionu (ja dałam wodę:))
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta suszonej bazylii i 1-2 listki świeżej posiekane
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- około 1 łyżeczka soli
Mięso podsmażamy razem z cebulą około 10 minut. Przekładamy
z patelni do garnka. Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek,
podsmażamy bardzo krótko i wlewamy całą zawartość puszki pomidorów. Dusimy na
małym ogniu także około 10 minut, a następnie zawartość patelni przekładamy do
garnka z mięsem. Dodajemy koncentrat i bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia,
zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 20-25 minut co jakiś czas mieszając,
aby nie przywarło do dna.
Dodajemy oregano, bazylię, pieprz, paprykę w proszku, można
dodać jeszcze chilli. Mieszamy i doprawiamy solą. U mnie było to około 1
łyżeczki.
Sos podajemy z makaronem spaghetti, chociaż pasuje on do większości makaronów. Posypujemy startym serem i zajadamy. Smacznego :)
Masz rację, ja tez robię bez fiksów i to bardzo podobnie;)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się
OdpowiedzUsuńSuper sos ! Ja tam żadnych fixów nie używam , natura jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńDomowy sos boloński jest zawsze najlepszy :)
OdpowiedzUsuń