Chcesz więcej?

linkwithin

piątek, 17 lutego 2012

Sos boloński bez fixów




Dlaczego? Bo fixy psują smak tego sosu :) Bez nich jest smaczniejszy i znacznie zdrowszy.

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów, najlepiej rozdrobnionych
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej papryki czerwonej
  • 1 łyżka startej marchwi
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki bulionu (ja dałam wodę:))
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta suszonej bazylii i 1-2 listki świeżej posiekane
  • szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • około 1 łyżeczka soli

Mięso podsmażamy razem z cebulą około 10 minut. Przekładamy z patelni do garnka. Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek, podsmażamy bardzo krótko i wlewamy całą zawartość puszki pomidorów. Dusimy na małym ogniu także około 10 minut, a następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy koncentrat i bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 20-25 minut co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna.

Dodajemy oregano, bazylię, pieprz, paprykę w proszku, można dodać jeszcze chilli. Mieszamy i doprawiamy solą. U mnie było to około 1 łyżeczki.

Sos podajemy z makaronem spaghetti, chociaż pasuje on do większości makaronów. Posypujemy startym serem i zajadamy. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Masz rację, ja tez robię bez fiksów i to bardzo podobnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sos ! Ja tam żadnych fixów nie używam , natura jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy sos boloński jest zawsze najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

fb