Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 9 lutego 2012

Sernik w godzinę



Jest wilgotny i delikatny, nie wykazuje tendencji do opadania po upieczeniu. Przyrządzenie sernika wraz z pieczeniem zajmuje mniej więcej godzinę.

Składniki:
  • 2 kostki twarogu
  • 4 żółtka
  • 2 białka + szczypta soli dodana przy ubijaniu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z pomarańczy lub cytryny
  • garść rodzynek
  • 50 g margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jogurt naturalny lub owocowy
  • paczka herbatników

Przygotowanie:
Ustawiamy piekarnik na 160 stopni.

Tortownicę (ø 21) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ja musiałam wyłożyć papierem, bo moja tortownica okazała się nieszczelna. Dno wykładamy herbatnikami.

Margarynę topimy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia.

Rodzynki sparzamy wrzątkiem przez około 10 minut i odcedzamy.

Do malaksera wrzucamy twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka, mieszamy wszystko tak aby nie było grudek twarogu. Wlewamy stopioną margarynę, jogurt i wsypujemy budyń oraz skórkę z pomarańczy. Miksujemy, aby masa była jednolita.

Mikserem ubijamy białka, do których tuż przed końcem dodajemy sól. Masę serową przelewamy do białek i wsypujemy odcedzone rodzynki. Masę delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy do tortownicy.

Pieczemy około 45 minut (powierzchnia powinna się zarumienić), wyłączamy i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut w piekarniku.

Zaraz po wyjęciu sernik należy obkroić wkoło w formie (jeżeli był pieczony bez papieru) i pozostawić aby przestygł. U mnie jednak różnie z tym bywa i często wcinam go kiedy jest jeszcze ciepły:)

3 komentarze:

  1. serniczek wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile to "2 kostki twarogu"?
    Kostki mają przecież różne gramatury! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chodziło mi o najzwyklejszą dwustugramową

    OdpowiedzUsuń

fb