Chcesz więcej?

linkwithin

wtorek, 7 lutego 2012

Mięciutka karkówka w sosie



Kiedy nie chce mi się cudować co na obiad – robię karkówkę. Mięciutką, soczystą i w prostym sosie, który robi się sam. W domu karkówka cieszy się chyba największą popularnością i zazwyczaj bez dokładki się nie obywa :)

 Składniki:

  • 4 – 5 plastrów karkówki wieprzowej (około 450 g)
  • 1 czubata łyżka startej marchewki
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka startego korzenia pietruszki
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 większy liść laurowy
  • ½ litra (około) wody
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu, kolendry, majeranku
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i obtaczamy w mące.
Do garnka (najlepiej 3 litrowego, żeby było wygodniej zamieszać) wsypujemy marchew, pietruszkę, cebulę, ziarnisty pieprz, ziele angielskie i wrzucamy listek laurowy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy  karkówkę z obu stron. Wrzucamy mięso do garnka z warzywami i wlewamy 2 – 3 łyżki oleju z patelni. Włączamy mały płomień, a  gdy zacznie skwierczeć  – wlewamy  wodę i mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut mieszając co jakiś czas aby mięso nie przywarło do dna. 

Wsypujemy wówczas pieprz, kolendrę i majeranek. Odejmujemy z garnka około ½ szklanki sosu i odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco przestygł. Mięso w garnku mieszamy i nadal podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki wsypujemy do przestudzonego sosu, który odjęliśmy. Wlewamy roztwór do garnka ciągle mieszając. 

Po około 40 – 50 minutach gotowania karkówka powinna być miękka, dopiero wtedy wsypujemy sól, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Jeżeli dodamy soli za wcześnie mięso będzie twarde i popsuje się efekt końcowy.

Pyszności :)

1 komentarz:

  1. witam, robiłam dzisiaj karkówkę z Pani przepisu, wyszła wysmienita,wyszła taka sama jak na zdjęciu, juz się szykuję do kolejnego przepisu , pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

fb