Kiedy nie chce mi się cudować co na obiad – robię karkówkę. Mięciutką,
soczystą i w prostym sosie, który robi się sam. W domu karkówka cieszy się
chyba największą popularnością i zazwyczaj bez dokładki się nie obywa :)
Składniki:
- 4 – 5 plastrów karkówki wieprzowej (około 450 g)
- 1 czubata łyżka startej marchewki
- 1 czubata łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka startego korzenia pietruszki
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 większy liść laurowy
- ½ litra (około) wody
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu, kolendry, majeranku
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i obtaczamy w mące.
Do garnka (najlepiej 3 litrowego, żeby było wygodniej
zamieszać) wsypujemy marchew, pietruszkę, cebulę, ziarnisty pieprz, ziele angielskie i
wrzucamy listek laurowy.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z obu stron. Wrzucamy mięso do garnka
z warzywami i wlewamy 2 – 3 łyżki oleju z patelni. Włączamy mały płomień, a gdy zacznie skwierczeć – wlewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy na małym
ogniu około 30 minut mieszając co jakiś czas aby mięso nie przywarło do dna.
Wsypujemy wówczas pieprz, kolendrę i majeranek. Odejmujemy z
garnka około ½ szklanki sosu i odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco przestygł.
Mięso w garnku mieszamy i nadal podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki wsypujemy do
przestudzonego sosu, który odjęliśmy. Wlewamy roztwór do garnka ciągle
mieszając.
Po około 40 – 50 minutach gotowania karkówka powinna być
miękka, dopiero wtedy wsypujemy sól, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka
minut. Jeżeli dodamy soli za wcześnie mięso będzie twarde i popsuje się efekt
końcowy.
Pyszności :)
witam, robiłam dzisiaj karkówkę z Pani przepisu, wyszła wysmienita,wyszła taka sama jak na zdjęciu, juz się szykuję do kolejnego przepisu , pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń