Chcesz więcej?

linkwithin

wtorek, 24 stycznia 2012

Puszysta pizza


Pole do popisu jest ogromne. Ja zwykle robię przegląd lodówki, ale bardzo lubię dodawać kilka gatunków sera... Składniki rzecz drugorzędna, bo najważniejszym w pizzy jest CIASTO. Biorę:

  • 2 szklanki mąki (u mnie jedna pełnoziarnista, druga zwykła pszenna)
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
Podgrzewam mleko aby było ciepłe (ok 40 stopni). Do miseczki wsypuje pokruszone drożdże, cukier, zalewam mlekiem i zasypuję garstką mąki z odmierzonych dwóch szklanek. Do dużej miski wsypuję resztę maki, sól, dodaję jajko, olej, a gdy drożdże wyraźnie podrosną - wlewam rozczyn i zagniatam ciasto.
Dobrze zagniecione ciasto odstaje od ręki i od miski bez dosypywania mąki. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowuję dodatki.

Wyrośniętę ciasto wałkuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jest to zwykła blacha z wyposażenia piekarnika.

Przygotowuję sos pomidorowy i smaruję nim ciasto, które następnie posypuję startym ząbkiem czosnku. Układam na cieście dodatki, posypuję niewielką ilością soli oraz oregano.
Ponownie nakrywam ściereczką i zostawiam pizzę mniej więcej do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. To bardzo ważne, jeżeli chcemy, aby pizza była puszysta. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni i wstawiam pizzę na ok 15 - 20 minut. Aby dowiedzieć się czy jest gotowa, sprawdzam spód. Kiedy ma złoty kolor - wyjmuję ją z piekarnika.
Pizza smakuje znakomicie z sosem czosnkowym i pikantnym keczupem. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. omg! Świetna ta pizza :D narobiłaś mi ogromnej ochoty! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pyszny przepis na ciasto. Od teraz to moje ulubione ciasto na pizze i często będzie na moim stole. A oto efekt mojej przygody z twoim przepisem http://smakchwili.blox.pl/2012/10/Swojska-pizza-na-pysznym-puszystym-ciescie.html Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

fb