Tortilka to bardzo niekłopotliwy obiad, ponieważ większość składników zawsze mam w domu. Wczorajsza była z kurczakiem na ostro i kapustą pekińską, ale to tylko jedna z wersji tego wspaniałego dania :)
Placki tortilki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 150 ml wrzątku
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
Mąkę z solą i olejem zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. kiedy trochę przestygnie zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta na pierogi. Powinno być miękkie i sprężyste. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na cienkie (ok 1,5 - 2 mm) placki. Im nasz placek będzie większy, tym łatwiej będzie go potem zwinąć. Tortilki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Należy usmażyć je w miarę szybko aby za bardzo nie wyschły, ale też nie przypalając ich. Jak pojawią się pęcherzyki odwracamy na drugą stronę.
Po zdjęciu z patelni kładziemy na talerz i od razu przykrywamy drugim talerzem aby placki nie obsychały.
Farsz
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/4 papryki czerwonej
- kawałek papryczki chilli (ja dałam ok. 4 cm)
- sól
- pieprz
- przyprawa Chilli Con Carne
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 3 - 4 liście pokrojonej kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
- pomidor
- kilka kropli soku z cytryny
- sos czosnkowy
Podsmażamy cebulę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażamy, następnie obie papryki. Wszystko podsmażamy ok. 10 - 15 minut i doprawiamy przyprawą Chilli Con Carne ( ja akurat preferuję ostre jedzonko, więc dodałam dość dużo, ok 2 łyżeczki ), solą i pieprzem wedle uznania.
Na ciepły placek nakładamy kapustę lub sałatę lodową zmieszaną z pokrojonym pomidorem i sokiem z cytryny, następnie kurczakowy farsz i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy najpierw zaginając dół, potem oba boki. Ja musiałam spiąć wykałaczką, żeby pyszności ze środka nie pouciekały :) Wcinamy póki ciepłe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz