Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 19 stycznia 2012

Sos bardzo czosnkowy



Nie kupuję gotowego sosu czosnkowego. Gotowe sosy są jak dla mnie jakoś mało konkretne :) Przedstawiam zatem sos domowy bardzo czosnkowy :) Przeziębieni - do roboty!

  • 4 – 5 ząbków czosnku w zależności od wielkości
  •  1/8 część  jabłka
  • 1/3 łyżeczki oregano
  •   mała szczypta soli
  •   łyżka majonezu
  • 5 łyżek jogurtu (użyłam jogurtu greckiego)
  • 5 kropli soku z cytryny
Czosnek i jabłko obieramy i myjemy, a następnie przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy majonez i ucieramy dokładnie blenderem. Dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Z podanych składników otrzymujemy niepełną szklankę sosu, należy go spożyć w ciągu kilku dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

fb