Potrzebne składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 4 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Marchew należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka i zalać wodą aby wszystko się przykryło. Marchew gotujemy na małym ogniu tak aby była miękka, ale nie rozgotowana, ponieważ rozpadnie się przy mieszaniu. Można dolać trochę wody, jeżeli dużo jej ubywa, pod koniec powinno zostać jej niewiele na dnie, jeżeli jest za dużo to nadmiar należy wylać. Wsypujemy cukier, sól i pieprz oraz odsączony groszek. Masło roztapiamy na patelni i robimy zasmażkę z mąki, którą następnie dodajemy do marchwi. Wszystkie składniki należy wymieszać, w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę cukru.
Z tej ilości składników wychodzi dość dużo marchewki, u mnie wystarcza jej na dwa obiady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz