Chcesz więcej?

linkwithin

niedziela, 22 stycznia 2012

Tort Zygzak

To mój pierwszy tort z masą marcepanową. Zanim go zrobiłam, miałam mnóstwo absurdalnych obaw, jak się okazało - zupełnie niepotrzebnie.

 Dzień wcześniej przełożyłam roladę biszkoptową dwoma rodzajami kremu i delikatnie przycisnęłam aby wszystko się związało. Po kilkunastu godzinach wycięłam kształt Zygzaka:

Do barwienia masy użyłam barwnika czerwonego w proszku, kurkumy, kakao oraz zalewy z czereśni koktailowych do zabarwienia oczek i szyb :) Przy wałkowaniu masy bardzo pomocny okazał się cukier puder...



 Poszczególne elementy Zygzaka ponaklejałam za pomocą pędzelka zwilżonego wodą
Zrobienie tego tortu zajęło mi 3 godziny, prawdopodobnie dlatego, że to mój pierwszy taki tort.




 Do przełożenia użyłam kremu malinowego i bitej śmietany z bananami wedle życzenia jubilata. Synek był zachwycony :)




4 komentarze:

fb