Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 21 stycznia 2012

Pieprzowe guziki


Trochę inne ciastka, takie na zimowy wieczór… Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodko – ostrego, robię wówczas takie oto guziki


Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 płaskie łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego

Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy kulę ciasta na 2 części (do jednej części dodałam jeszcze łyżkę ziarenek anyżu, ale można pominąć jak ktoś nie lubi) i wkładamy ciasto do zamrażalnika na ok 40 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Wyjmujemy z zamrażalnika jedną część ciasta i wałkujemy na grubość ok 5mm. Małym kieliszkiem wycinamy z ciasta kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem. 
Wykałaczką lub zapałką robimy dziurki i pieczemy około 15 minut. Ciasto najlepiej wałkuje się schłodzone, więc drugą cześć wyjmujemy dopiero jak skończymy pierwszą.

Ciastka znikają zanim jeszcze zupełnie ostygną :) Polecam do herbaty z pomarańczą i imbirem.

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować! Lubię takie połączenia smakowe, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawe połączenie! Aż muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

fb