Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 21 stycznia 2012

Pasta jajeczno - makrelowa



Klasyka gatunku, śniadaniowa alternatywa dla wędlin. A robię ją tak:

  • 1 nieduża makrela (moja ważyła 200 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 drobno pokrojona cebula średniej wielkości
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Nie dodawałam soli, ponieważ makrela sama w sobie była już bardzo słona.
Obieramy makrelę i dokładnie oddzielamy mięso od ości. Posiekaną cebulę wsypujemy do miseczki i sparzamy wrzątkiem przez około 3 minuty, następnie odcedzamy. Wszystkie składniki wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy około minuty.
Można również bardzo drobno pokroić rybę i przecisnąć jajka przez sitko, a następnie dokładnie wymieszać. 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie, fantastyczny pomysł kiedy wędliny zaczynają się nudzić.

    OdpowiedzUsuń

fb