Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierogi leniwe

Są w życiu człowieka takie chwile, miejsca a także potrawy, które śmiało można nazwać "powrotami do przeszłości". Pierogi leniwe to niewątpliwie jeden z obiadów z dzieciństwa, także tych przedszkolnych. Pani skrzykiwała wszystkich do stolików, a w powietrzu unosił się zapach twarogu i zrumienionej na maśle bułki...
Z satysfakcją przyrządzam tego typu obiady. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i nic się w domu nie marnuje. 

Składniki:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • olej do gotowania - ok 2 łyżki
  • 3 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżka cukru lub cukier waniliowy
  • opcjonalnie cynamon do posypania
Ziemniaki i twaróg mielemy razem, dodajemy obie mąki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, zbyt długie zagniatanie sprawia, że robi się "rzadkie". Jeżeli jest bardzo wilgotne można dosypać jeszcze mąki, nie więcej jednak niż dwie łyżki. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody (min 2 l.), dodajemy olej
i solimy. 

Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 2 cm, spłaszczamy je lekko i odkrawamy skośnie kluski jak na kopytka. Kluski układamy na blacie oprószonym mąką. Gdy woda zacznie już wrzeć, zmniejszamy ogień, aby nie bulgotała zbyt mocno i ostrożnie wkładamy pierogi do garnka. Gotujemy krótko, około 2-3 minuty
i ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub durszlak. Proponuję ugotowanie tej porcji ciasta
w trzech turach, nie za dużo naraz, bo kluski się popsują.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę i smażymy około minuty do zrumienienia. Pierogi posypujemy cukrem i cynamonem, polewamy masłem z bułką. Śmiało można użyć cukru trzcinowego, który wspaniale podkreśla smak pierogów, lub waniliowego, który doskonale będzie komponował się z cynamonem
i masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

fb