Są w życiu człowieka takie chwile, miejsca a także potrawy, które śmiało można nazwać "powrotami do przeszłości". Pierogi leniwe to niewątpliwie jeden z obiadów z dzieciństwa, także tych przedszkolnych. Pani skrzykiwała wszystkich do stolików, a w powietrzu unosił się zapach twarogu i zrumienionej na maśle bułki...
Z satysfakcją przyrządzam tego typu obiady. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i nic się w domu nie marnuje.
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- 7-8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- duża szczypta soli
- olej do gotowania - ok 2 łyżki
- 3 łyżki masła
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżka cukru lub cukier waniliowy
- opcjonalnie cynamon do posypania
Ziemniaki i twaróg mielemy razem, dodajemy obie mąki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, zbyt długie zagniatanie sprawia, że robi się "rzadkie". Jeżeli jest bardzo wilgotne można dosypać jeszcze mąki, nie więcej jednak niż dwie łyżki. W dużym garnku zagotowujemy sporą ilość wody (min 2 l.), dodajemy olej
i solimy.
i solimy.
Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 2 cm, spłaszczamy je lekko i odkrawamy skośnie kluski jak na kopytka. Kluski układamy na blacie oprószonym mąką. Gdy woda zacznie już wrzeć, zmniejszamy ogień, aby nie bulgotała zbyt mocno i ostrożnie wkładamy pierogi do garnka. Gotujemy krótko, około 2-3 minuty
i ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub durszlak. Proponuję ugotowanie tej porcji ciasta
w trzech turach, nie za dużo naraz, bo kluski się popsują.
i ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub durszlak. Proponuję ugotowanie tej porcji ciasta
w trzech turach, nie za dużo naraz, bo kluski się popsują.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę i smażymy około minuty do zrumienienia. Pierogi posypujemy cukrem i cynamonem, polewamy masłem z bułką. Śmiało można użyć cukru trzcinowego, który wspaniale podkreśla smak pierogów, lub waniliowego, który doskonale będzie komponował się z cynamonem
i masłem.
i masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz