Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 7 grudnia 2013

Lukrowane pierniczki świąteczne

Wielkie świąteczne piernikowanie w pełni. Nie pozostałam obojętna i także podjęłam ten trud. Nie ukrywam, że kosztowało mnie to sporo pracy, czasu, bólu pleców i ręki od dekorowania. W końcu zrobienie około dwustu ciastek, tak, aby każde było piękne i jedyne w swoim rodzaju to dla choleryka wyczyn nie lada :) Opłaciło się. Kiedy zrobiłam pierwszą paczuszkę efekt przerósł moje najśmielsze wyobrażenia. Są po prostu urocze, w domu zrobiło się tak świątecznie... i do tego ten zapach :) Pierniczki to moja propozycja na jutrzejsze Mikołajkowe Targi Twórczości, które odbędą się w Regionalnym Ośrodku Kultury w Łomży. Więcej na temat imprezy na stronie ROK-u. Kto się nie załapie, niech chwyta za wałek i do roboty ;)



Z podanej ilości składników wychodzi około 60-80 sztuk, w zależności od wielkości foremek. Zamiast naturalnego miodu można oczywiście użyć sztucznego albo - jak ja to zrobiłam - miodku z mniszka lekarskiego. Sprawdza się znakomicie ;)

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g płynnego miodu
  • 100 g cukru
  • 120 g roztopionej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika

Składniki na lukier:

  • 1 białko jaja
  • 1 szklanka + 1 łyżka dobrze zmielonego cukru pudru
  • ew barwniki spożywcze


Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Ja z braku czasu nie upiekłam pierniczków od razu i ciasto chłodziło się kilka dni w lodówce. Niczemu to nie przeszkadza, ale też nie jest konieczne. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy zeń co nam w duszy gra :) Pieczemy w temp. 170 stopni, dość krótko - kilka minut, około 8-10. Należy pilnować, bo słodkie ciasto przypala się bardzo szybko.

Ostudzone pierniczki możemy polukrować. Przed przystąpieniem do przygotowania lukru należy umyć jajko i wyparzyć we wrzątku około 10 sekund. Do białka wsypujemy partiami cukier puder i ucieramy drewnianą łychą do uzyskania gładkiej masy. W zależności od wielkości jajka ilość cukru pudru może się różnić, najlepiej więc dodawać cukier stopniowo i sprawdzać. Do barwienia zdecydowanie polecam barwniki w proszku, te w płynie wymagają użycia większej ilości cukru pudru. Miłego pierniczenia :)

Wpis dodaję do akcji Świąteczne Prezenty

4 komentarze:

  1. przecudne, aż się chcę po nie sięgnąć przez monitor;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, bardzo ładnie ozdobione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam te pierniczki w Łomży na jarmarku mikołajkowym były przepiękne no i pozwoliłam sobie takie same upiec ale oczywiście nie aż tak pięknie ozdobione ale wyszły przepyszne polecam przepis jest rewelacj

    OdpowiedzUsuń

fb