Z podanej ilości składników wychodzi około 60-80 sztuk, w zależności od wielkości foremek. Zamiast naturalnego miodu można oczywiście użyć sztucznego albo - jak ja to zrobiłam - miodku z mniszka lekarskiego. Sprawdza się znakomicie ;)
Składniki:
Składniki na lukier:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Ja z braku czasu nie upiekłam pierniczków od razu i ciasto chłodziło się kilka dni w lodówce. Niczemu to nie przeszkadza, ale też nie jest konieczne. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm i wykrawamy zeń co nam w duszy gra :) Pieczemy w temp. 170 stopni, dość krótko - kilka minut, około 8-10. Należy pilnować, bo słodkie ciasto przypala się bardzo szybko.
Ostudzone pierniczki możemy polukrować. Przed przystąpieniem do przygotowania lukru należy umyć jajko i wyparzyć we wrzątku około 10 sekund. Do białka wsypujemy partiami cukier puder i ucieramy drewnianą łychą do uzyskania gładkiej masy. W zależności od wielkości jajka ilość cukru pudru może się różnić, najlepiej więc dodawać cukier stopniowo i sprawdzać. Do barwienia zdecydowanie polecam barwniki w proszku, te w płynie wymagają użycia większej ilości cukru pudru. Miłego pierniczenia :)
- 550 g mąki pszennej
- 300 g płynnego miodu
- 100 g cukru
- 120 g roztopionej margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżki przyprawy do piernika
Składniki na lukier:
- 1 białko jaja
- 1 szklanka + 1 łyżka dobrze zmielonego cukru pudru
- ew barwniki spożywcze
Ostudzone pierniczki możemy polukrować. Przed przystąpieniem do przygotowania lukru należy umyć jajko i wyparzyć we wrzątku około 10 sekund. Do białka wsypujemy partiami cukier puder i ucieramy drewnianą łychą do uzyskania gładkiej masy. W zależności od wielkości jajka ilość cukru pudru może się różnić, najlepiej więc dodawać cukier stopniowo i sprawdzać. Do barwienia zdecydowanie polecam barwniki w proszku, te w płynie wymagają użycia większej ilości cukru pudru. Miłego pierniczenia :)
Wpis dodaję do akcji Świąteczne Prezenty
przecudne, aż się chcę po nie sięgnąć przez monitor;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, bardzo ładnie ozdobione:)
OdpowiedzUsuńCudne! :)
OdpowiedzUsuńwidziałam te pierniczki w Łomży na jarmarku mikołajkowym były przepiękne no i pozwoliłam sobie takie same upiec ale oczywiście nie aż tak pięknie ozdobione ale wyszły przepyszne polecam przepis jest rewelacj
OdpowiedzUsuń