Chcesz więcej?

linkwithin

poniedziałek, 29 lipca 2013

Kabaczek marynowany na słodko

Kabaczkowy sezon trwa. Owocem moich kuchennych eksperymentów są kabaczki marynowane na słodko z dodatkiem marchewki i papryki. Do marynowania użyłam młodych, z małymi miękkimi pestkami i cienką skórą. Wyszło mi pięć półlitrowych słoików.
 Składniki:

  • 2 młode kabaczki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona

na każdy słoik:

  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

zalewa

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Obraną marchew kroimy w drobną kostkę i obgotowujemy 15-20 minut. Kabaczki kroimy w większą kostkę, paprykę w nieco mniejszą. Zagotowujemy zalewę. W słoikach umieszczamy ziele, pieprz, listek gorczycę, a następnie obgotowaną marchew, kabaczki i na wierzchu paprykę. Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. Może w tym roku skuszę się na taki przepis,zakąska w zimę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń

fb