Składniki:
- 2 młode kabaczki
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka czerwona
na każdy słoik:
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki gorczycy
zalewa
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Obraną marchew kroimy w drobną kostkę i obgotowujemy 15-20 minut. Kabaczki kroimy w większą kostkę, paprykę w nieco mniejszą. Zagotowujemy zalewę. W słoikach umieszczamy ziele, pieprz, listek gorczycę, a następnie obgotowaną marchew, kabaczki i na wierzchu paprykę. Słoiki zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
uwielbiam cukiniowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńMoże w tym roku skuszę się na taki przepis,zakąska w zimę jak znalazł.
OdpowiedzUsuń