Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 12 stycznia 2013

Delikatny sernik

Postanowiłam poeksperymentować. Część twarogu zastąpiłam serem ricotta oraz śmietanką kremówką, dzięki czemu sernik który upiekłam jest wilgotny, puszysty i delikatny. Dodatek brzoskwiń sprawia, że całość smakuje niebiańsko :)
Spód sernika zrobiłam z wyschniętych resztek biszkoptu, oczywiście można go zastąpić jakimkolwiek innym, niemniej zależało mi aby był jak najcieńszy. Wierzch posypałam startym kawałkiem kruchego ciasta wynalezionym w zamrażalniku. Robi się wtedy taka fajna skorupka, ale to już wedle upodobań.

Składniki:

  • 750 g półtłustego twarogu
  • 400 g sera ricotta
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka wybite oddzielnie
  • 5-6 połówek brzoskwiń z puszki pokrojone w paski
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Spód:

  • 1,5 szklanki drobnych okruchów biszkoptowych
  • 2 jajka

Rozgrzewam piekarnik do 170 stopni. Blachę (u mnie 25 x 25 cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułka tartą. Ubijam 2 jajka i do ubitych wsypuję biszkoptowe okruchy. Rozsmarowuję na blasze i zapiekam na złoty kolor.

W malakserze ucieram twaróg z cukrem, dodaję skórkę cytryny i ciągle ucierając wlewam po jednym z 4 żółtek. Kiedy twaróg nie ma już grudek dodaję śmietankę, ser ricotta i budyń z torebki, dokładnie mieszam. w osobnej misce ubijam na sztywną pianę 4 białka i ostrożnie mieszam z masą serową. Na upieczony spód wylewam około 1/3 masy, układam brzoskwinie, po czym wylewam resztę masy i wyrównuję powierzchnię. 

Zmniejszam temperaturę piekarnika na 160 stopni, zapiekam sernik ok pół godziny i ścieram na wierzch kruche ciasto. Piekę dalej do uzyskania złotego koloru, po czym wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik jeszcze na około 20 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie obkrawam sernik wkoło w blasze aby uniknąć pozarywania boków. Z krojeniem trzeba niestety poczekać do zupełnego ostygnięcia.
Dokładkę proszę!

7 komentarzy:

  1. widzę, że eksperyment udany! :) wygląda niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, owszem jest megapyszny :)

      Usuń
  2. Wygląda super! Co najważniejsze - baaardzo cienki, kruchy spód ;)
    Pozdrawiam!
    www.gotujeipieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, chodziło mi właśnie o to aby spód był jak najcieńszy

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się sernik w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sernik z brzoskwiniami, nom nom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo delikatnie. I taki ładny, równiutki Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

fb