Chcesz więcej?

linkwithin

środa, 1 sierpnia 2012

Gradient


Ostatnie jagodowe podrygi. Niekłopotliwy sernik, który smakuje tak jak wygląda: jagodowo :) Zrobiłam go w małej tortownicy ø16 cm, proporcje oczywiście można zwiększyć… a wkrótce zamiast jagód wykorzystać maliny. Do wykonania deseru najlepiej użyć malaksera.


Składniki:
  • 500 g chudego twarogu
  • ⅓ - ½ szklanki cukru, w zależności od upodobań
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g miękkiej margaryny
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • ¾ szklanki dokładnie umytych jagód
  • 3 łyżki żelatyny + 9 łyżek wody do namoczenia
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • mleko do nasączenia biszkoptów
  • 1 opakowanie fioletowej galaretki
Żelatynę namaczamy w rondelku. Dno tortownicy wykładamy nasączonymi mlekiem biszkoptami.
W malakserze umieszczamy twaróg, cukier i jogurt. Ucieramy wpierw pulsacyjnie, potem ciągle na jednolitą masę. Dodajemy miękką margarynę i olejek waniliowy i znów ucieramy. Jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej jogurtu.

Rozpuszczamy namoczoną żelatynę na małym ogniu i wlewamy do masy serowej ciągle miksując.
Połowę masy serowej wylewamy do formy, do reszty dodajemy jagody i miksujemy chwilkę dla rozdrobnienia. Delikatnie przelewamy jagodową masę na uprzednio wylaną białą warstwę. Wygładzamy powierzchnię łyżką i wstawiamy do lodówki.

Przyrządzamy galaretkę rozpuszczając ją w 1 ½ szklanki wrzątku. Kiedy zupełnie ostygnie – ostrożnie wylewamy na sernik i ponownie schładzamy najlepiej przez 3 – 4 godziny. Smacznego :)
Jagody 2012

8 komentarzy:

  1. Ale cudny, a ta galaretka.... bajkowa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie! ten kolor! <3 na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję wszystkim. a może ktoś skusi się zrobić wersję malinową?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę widowiskowo i chociaż za sernikami jakoś nie przepadam to na kawałeczek tego bym się skusiła:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne kolorki :) Zjadłabym teraz kawałeczek takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń

fb