Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 26 kwietnia 2012

Kulkety

Kulkety czyli pulpety, zwane też pływakami :) Zdania domowników co do nazwy są podzielone..

Składniki na kulki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka + wrzątek i mleko (pół na pół) do namoczenia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz, kolendra, majeranek, czosnek granulowany
  • mąka do obtoczenia (niekoniecznie)
Składniki na sos:
  • 1 średnia marchew
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • papryka słodka w proszku, oregano, pieprz mielony
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (w zależności jak gęsty na być sos)

Czerstwą bułkę namaczamy w mieszaninie wrzątku i mleka. Dokładnie odciskamy. W maszynce do mielenia na średnich oczkach mielemy mięso, cebulę i odsączoną bułkę. Dodajemy jajko, sól (pół do całej łyżeczki), po szczypcie pieprzu, kolendry, majeranku i czosnku granulowanego. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dosypujemy tartą bułkę.

Do większego garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy listek, ziele angielskie, oraz obrane i umyte warzywa (marchew uprzednio kroimy w talarki). Zagotowujemy.

Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy ok 3 cm. Ja jeszcze obtaczam je w mące zanim ugotuję, ale nie jest to konieczne. Kulki wrzucamy do garnka, gdy zawartość będzie wrzeć. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 - 40 minut.

Z garnka odlewamy około pół szklanki bulionu. Studzimy i dodajemy koncentrat, mąkę pszenną, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Wsypujemy paprykę, pieprz, oregano i doprawiamy solą do smaku. Podgrzewamy jeszcze chwilkę i gotowe :)

Wpis dodaję do akcji:
(klopsiki i pulpety-ZAPROSZENIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

fb