Składniki na kulki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka + wrzątek i mleko (pół na pół) do namoczenia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz, kolendra, majeranek, czosnek granulowany
- mąka do obtoczenia (niekoniecznie)
- 1 średnia marchew
- kawałek pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- papryka słodka w proszku, oregano, pieprz mielony
- 1-2 łyżki mąki pszennej (w zależności jak gęsty na być sos)
Czerstwą bułkę namaczamy w mieszaninie wrzątku i mleka. Dokładnie odciskamy. W maszynce do mielenia na średnich oczkach mielemy mięso, cebulę i odsączoną bułkę. Dodajemy jajko, sól (pół do całej łyżeczki), po szczypcie pieprzu, kolendry, majeranku i czosnku granulowanego. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dosypujemy tartą bułkę.
Do większego garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy listek, ziele angielskie, oraz obrane i umyte warzywa (marchew uprzednio kroimy w talarki). Zagotowujemy.
Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy ok 3 cm. Ja jeszcze obtaczam je w mące zanim ugotuję, ale nie jest to konieczne. Kulki wrzucamy do garnka, gdy zawartość będzie wrzeć. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 30 - 40 minut.
Z garnka odlewamy około pół szklanki bulionu. Studzimy i dodajemy koncentrat, mąkę pszenną, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Wsypujemy paprykę, pieprz, oregano i doprawiamy solą do smaku. Podgrzewamy jeszcze chwilkę i gotowe :)
Wpis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz