Jeszcze jeden ze smaków dzieciństwa, pamiętam je dobrze z
przedszkolnych obiadów:) Chociaż niespecjalnie lubię ryby, to w tej odsłonie
prezentują się świetnie.
Składniki:
- 250 g filetów (u mnie z mintaja)
- 3 jajka na twardo
- 1 świeże jajko
- 1 mała cebula
- ½ czerstwej kajzerki + ciepłe mleko do namoczenia
- około ½ łyżeczki soli
- po szczypcie pieprzu, mielonej kolendry i przyprawy do ryb
- bułka tarta
W maszynce mielimy na średnich oczkach rybę, cebulę, jajka
na twardo i namoczoną oraz dobrze odciśniętą kajzerkę.
Do masy dodajemy świeże jajko, sól i przyprawy i wyrabiamy
wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dosypać 1-2 łyżki bułki
tartej, jeżeli masa jest zbyt rzadka.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej jak zwykłe
mielone i smażymy. Mniam:)
oj, jak domowo! ach, chętnie bym wpadła na takie kotleciki.
OdpowiedzUsuń