Chcesz więcej?

linkwithin

czwartek, 23 lutego 2012

Kotlety rybno – jajeczne





Jeszcze jeden ze smaków dzieciństwa, pamiętam je dobrze z przedszkolnych obiadów:) Chociaż niespecjalnie lubię ryby, to w tej odsłonie prezentują się świetnie.
Składniki:
  • 250 g filetów (u mnie z mintaja)
  • 3 jajka na twardo
  • 1 świeże jajko
  • 1 mała cebula
  • ½ czerstwej kajzerki + ciepłe mleko do namoczenia
  • około ½ łyżeczki soli
  • po szczypcie pieprzu, mielonej kolendry i przyprawy do ryb
  • bułka tarta

W maszynce mielimy na średnich oczkach rybę, cebulę, jajka na twardo i namoczoną oraz dobrze odciśniętą kajzerkę.
Do masy dodajemy świeże jajko, sól i przyprawy i wyrabiamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dosypać 1-2 łyżki bułki tartej, jeżeli masa jest zbyt rzadka.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej jak zwykłe mielone i smażymy. Mniam:)

1 komentarz:

  1. oj, jak domowo! ach, chętnie bym wpadła na takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń

fb