Chcesz więcej?

linkwithin

sobota, 28 stycznia 2012

Sos karmelowy z nutką wanilii


Zainspirowana przepisem Dream About Muffins postanowiłam spróbować, jako że uwielbiam domowe słodycze. Troszkę pozmieniałam i wyszedł zupełnie inny przepis na jakże pyszny sos karmelowy. Ma intensywny karmelowy smak, pachnie przepięknie. Można go używać jako polewy do lodów, placków czy naleśników, do przełożenia ciasta czy nawet wafli. Doskonały zamiennik dla polewy czekoladowej bądź lukru.

Składniki:

  • 220 g cukru kryształu
  • 65 ml śmietanki kremówki
  • 65 ml mleka 3,2%
  • 80 g masła (nie margaryny)
  • ⅓ łyżeczki olejku waniliowego
      
Śmietankę, mleko i olejek waniliowy wlewamy do jednego kubka. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż się stopi i zbrązowieje - powstanie cukrowy syrop.

Odstawiamy garnek z ognia i wlewamy mieszaninę z kubka ciągle mieszając. Należy być wówczas bardzo ostrożnym, gdyż wydziela się dużo pary i można się poparzyć.

Kiedy zawartość garnka ponownie zacznie wrzeć - dodajemy masło i nadal mieszamy. Podgrzewamy jeszcze kilka minut mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolity sos.

Po kilkunastu minutach, gdy sos przestygnie przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

fb