Chcesz więcej?

linkwithin

środa, 20 czerwca 2012

Jagodowy sernik na zimno z białą czekoladą

Wymarzyłam sobie go już kilka tygodni temu. Czekałam tylko, aż pojawią się jagody.
Fuzja smaków… Delikatny serek i kwaskowate jagódki przełamane słodyczą białej czekolady.  Polewa z białej czekolady wg. własnego pomysłu. Jest rewelacyjna, nie rozpływa się i jest elastyczna dzięki czemu łatwo się kroi. Pierwszy raz zrobiłam taką polewę i jestem przekonana, że sprawdziła by się również do innych, bardziej suchych ciast. Tortownica ø 21 cm.

Składniki:

Na spód:
  • ½ paczki okrągłych biszkoptów
  • Słaba herbata z cukrem

Na masę serkową:
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 175 g)
  • 2 łyżki żelatyny + ½ szklanki wrzątku
  • 1 ½ szklanki jagód
  • ew. cukier puder

Na polewę:
  • 1 ½ tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki margaryny
  • Mleko (kilka łyżek zależnie od potrzeb)
  • ½ łyżeczki żelatyny

Tortownicę wykładamy folią. Biszkopty nasączamy ostudzoną herbatą (krótko, zanurzamy na chwilkę) i układamy na dnie tortownicy.

Serki przekładamy do miski. W osobnej misce zalewamy wrzątkiem żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia (najlepiej mikserem). Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do miski z serkiem i dokładnie miksujemy. Wsypujemy jagody,  mieszamy. Można dosypać nieco cukru pudru jeśli masa jest kwaśna. Wylewamy zawartość miski do tortownicy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę, dodajemy żelatynę i połamaną czekoladę i także rozpuszczamy ciągle mieszając. Jeżeli czekolada będzie się zbrylać, dodajemy kilka łyżek zimnego mleka – wówczas ponownie zrobi się płynna. Rozpuszczoną czekoladę przestudzamy kilka minut, ale tak, żeby nie zgęstniała. Ostrożnie wylewamy czekoladę na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Serniczek najlepiej kroić wilgotnym nożem. Smacznego :)

Wpis dodaję do akcji:
oraz:

8 komentarzy:

fb